Varstvo ne poslušnega otroka

Varstvo ne poslušnega otroka

Avtor Babysits
2 min branja

Varstvo otrok ni vedno lahko, še posebej ne takrat, ko otrok izkoristi dejstvo, da staršev ni doma. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako situacije najlažje obvladate in varstvo čimbolj uspešno opravite.

1. Starše vprašajte kako se spopadajo s takšnim vedenjem

Ker je pomembno, da otroka ne motite v lastnem okolju je pomembno, da se vaš način vzgoje ne razlikuje od načina vzgoje staršev, saj drugače lahko povečate možnosti, da otrok postane neubogljiv. S starši se o tem pogovorite, naj vam povedo kako te težave rešujejo sami.

2. Kričanje vam ne bo pomagalo

Ni hujšega kot, da začnete kričati na otroka, ki ne uboga. S tem ne boste dosegli ničesar, kvečjemu boste situacijo še poslabšali. Priporočamo, da poskusite otroka pomiriti, ugotoviti zakaj so razburjeni in za težavo poiščete rešitev.

3. Ne vdajte se vsaki zahtevi

Da so otroci pametni ni nič novega, hitro ugotovijo kdaj lahko situacijo izkoristijo, da dobijo kar si želijo. Če se vdate vsaki njihovi zahtevi bodo slej kot prej ugotovili, da to lahko izkoristijo. Zato priporočamo, da se ne vdate vsaki zahtevi in tako postavite meje.

4. Naučite se biti potrpežjivi

Potrpežljivost je zelo pomembna pri varstvu otrok. Nikoli ne smete pokazati, da vas otrokovo obnašanje moti in izgubiti nadzora nad svojim vedenjem. Naj vas ne odnese, ostanite mirni, vdihnite in se z otrokom pogovorite.

5. Preusmerite njihovo pozornost

Zdolgočasenost ali pomanjkanje pozornosti lahko otroke privede v neposlušnost. Da bi to preprečili priporočamo, da otroka zaposlite z aktivnostmi, ki so jim všeč. Na vas je, da ste kreativni in za dano situacijo poiščete najboljšo rešitev. (Za malo navdiha priporočamo, da preberete članek o zaposlitvah otrok.)

6. Nagardite otroka kadar je obnašanje pravo

Zadnja tehnika zagotovo deluje! Za to, da deluje pa jo moramo uporabljati pravilno. Če menite, da se je otrokovo obnašanje zelo izboljšalo, otroka za to vedenje nagradite. Nagradite ga lahko z obiskom parka, igranjem, sladkarijo itd.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno