Ste pripravljeni na varstvo otrok?

Ste pripravljeni na varstvo otrok?

Avtor Babysits
3 min branja

Boste prvič opravljali varstvo otrok? Ste živčni? Nič ne srkbite, preberite naše nasvete, kako se najbolje pripraviti na prvo varstvo otrok.

Spomnite se na otroštvo

V čem ste uživali, ko ste bili otrok in kaj vam ni bilo tako všeč? So ljudje, ki so vas čuvali bili ljubeči, dostopni, potrpežljivi? Iz svoje preteklosti se naučite kakšni morate biti sami, da bo vaše varstvo otrok za njih užitek.

Bodite organizirani, pripravite urnik

Da boste izpadli kar se da profesionalno in zmanjšali možnosti, da razočarate družino vam priporočamo, da se o terminu varstva natančno dogovorite, s tem se izognete morebitni zasedenosti ob željenih terminih varstva. Nikoli ne potrdite varstva za dneve za katere veste, da nimate časa. Če boste svoja varstva načrtovali prek Babysits platforme vas bomo o terminih obvestili!

Oblecite se primerno za varstvo otrok

Če vam bo med varstvom prijetno boste tudi bolj samozavestno opravljali svoje delo. Ko se odločate kaj boste oblekli ne pozabite, da boste morda morali tekati, sedeti na tleh in hraniti otroka. Lahko ste prepričani, da se bodo vaša oblačila umazala zato pozabite na obleko ali visoke pete. Priporočamo hlače, majico in športne copate. Oblačila naj bodo čista in primerna (brez lukenj, brez kletvic itd).

Poslušajte pravila in navodila

Različne družine imajo različna pravila. Ko se dogovorite za varstvo otrok, starše vedno povprašajte po pravilih, ki se jih v hiši držijo, prepričajte se, o vseh navodilih, katerim morate slediti. Priporočamo, da vprašate preveč vprašanj kakor premalo. (Pozanimajte se recimo kako morate odreagirati, če zazvoni telefon ali nekdo trka na vratih.)
V kolikor čuvate dojenčka od staršev pridobite vsa navodila. Vedeti morate kje se nahajajo vse stvari za dojenčkovo nego (plenice, robčki, rezervna oblačila itd.). Pomembno je, da veste katere stvari lahko uporabljate, če varstvo otrok opravljate v hiši družine se prepričajte tudi o tem v katere prostore lahko vstopate in katere predmete lahko uporabljate (tv, telefon, hrano iz hladilnika itd.).

Pripravite se na nujne primere med varstvom otrok

Med vsakim varstvom lahko pride do nesreče, to se zgodi redko, vendar se zgodi. S starši se o tem pogovorite. Prepričajte se, da imate vse kontaktne podatke in, da natančno veste kaj morate storiti v primeru, da se zgodi nesreča. S starši se pogovorite o morebitnih dietah in alergijah, ki jih ima njihov otrok. Če otroku morate dati zdravilo je pomembno, da si količino zdravila natančno zabeležite. Na varstvo vedno pridite pripravljeni in pričakujte nepričakovano!

Jejte zdravo in pijte dovolj tekočine

Zdrava prehrana in veliko vode poskrbi, da se počutite dobro. Priporočamo, da pred dogovorjenim terminom varstva pojeste zdrav obrok in s tem poskrbite, da boste imeli med varstvom dovolj energije. Če se odločite, da boste obrok preskočili ali, da boste pojedli nezdrav obrok lahko med varstvom postanete utrujeni. Starši vam plačujejo za varstvo otrok ne za to, da počivate na kavču! Če boste imeli več energije boste varstvo otrok lahko opravili bolj kvalitetno. Otroci in starši pa vam bodo hvaležni! Poskrbite tudi, da popijete dovolj vode, saj drugače lahko dobite glavobol ali postanete utrujeni!

Poskrbite, da imate vse kar potrebujete za varstvo otrok

Ko se pripravljate na varstvo s sabo prinesite vse kar mislite, da vam lahko izboljša kvaliteto varstva. Na primer poskrbite za zdrave prigrizke zase, prinesite barvice, voščenke in druge potrebščine za kreativne dejavnosti z otrokom. Priporočamo, da na varstvo otrok prinesete preveč stvari kakor premalo.

Obdržite hladno glavo

Sledite zgornjim navodilom in obdržite hladno glavo! Če boste mirni in zbrani se bodo otroci lepše obnašali, to pa bo poskrbelo za boljšo izkušnjo varstva z manj stresa, prav tako pa bo izboljšalo odnose. Če boste primerno odreagirali v danih situacijah je bolj verjetno, da vas bodo starši ponovno poklicali.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno