Povprečna cena za varstvo otrok v Sloveniji

Povprečna cena za varstvo otrok v Sloveniji

Avtor Babysits
5 min branja

Skoraj ste že tam, našli ste popolno varuško ali varuha, ki bo kmalu prišel čuvati otroke. Ostala je le že ena stvar, določiti morate urno postavko za opravljeno delo. Ampak koliko jim boste ponudili? Kakšna je povprečna urna postavka za varstvo otrok v Sloveniji? In kako določite pravilno urno postavko? Brez panike, za vas smo pripravili vodiča, ki vam bo pomagal pri zastavljanju urne postavke.

dancing money family

(source)

Kakšna je povprečna urna postavka v Slovenji?

Povprečna urna postavka v Sloveniji v letu 2020 je 6,62 €. Podatki so zbrani iz naše baze ponudnikov varstva.
Urna postavka pa se spreminja in je odvisna od mesta v katerem iščete varstvo. Pogledali smo ponudnike varstva v večih mestih po Sloveniji! Urne postavke so pričakovano najvišje v osrednji Sloveniji torek v Ljubljani in okolici. Tukaj bodo starši za uro varstva v povprečju odšteli 6,65€. Najnižjo urno postavko imajo ponudniki varstva na dolenjskem (Novo mesto z okolico), kjer bodo starši za uro varstva v povprečju odšteli 6,21€. Razlika med najvišjo in najnižjo povprečno urno postavko je (zgolj) 0,44€.

Interested in how much the average babysitter is paid in your area? Have a look at our infographic for more detailed information!

Dobro je imeti v mislih, da je to zgolj povprečna urna postavka. Na urno postavko vplivajo tudi število otrok, izkušnje, ki jih ponudnik ima in opravila, ki jih mora opravljati. Želite o tem izvedeti več? Spodaj lahko preberete kako določiti pravo urno postavko za ponudnika varstva.

Varstvo otrok v Sloveniji

Koliko naj plačam ponudniku varstva?

Ponudniki varstva za svoje delo povprečno računajo 6,62€. Urna postavka se lahko razlikuje, skladno z ponudnikom in situacijo. Izkušnje ponudnika, število otrok, hišna opravila, to so dejavniki, ki vplivajo na urno postavko ponudnika.

Znanje in izkušnje

Kot starši sami sprejemate odločitev ali boste najeli osebo, ki ima ogromno izkušenj, ali raje nekoga, ki ima zelo rad otroke, izkušenj pa nima veliko. Znanje in izkušnje pogosto niso povezane s starostjo. Nekdo, ki je star 21 let, lahko ima z varstvom otrok enako izkušenj kakor nekdo, ki je star 16 (v določenih primerih).
Na koncu je pomembno s čim je starš zadovoljen. Najamete lahko ponudnika z manj izkušnjami, in mu ponudite nižjo urno postavko. Lahko pa se odločite za ponudnika z veliko izkušnjami, opravljenim izpitom iz prve pomoči itd, in mu ponudite višjo urno postavko.

Kaj zajema delo varuške ali varuha?

Poleg čuvanja otrok lahko ponudnik varstva opravlja tudi druga dela. Dodatna opravila, ki jih ponudnik varstva mora opravljati lahko zvišajo osnovno urno postavko.

Hišna opravila

Staršem včasih ugaja, da ponudniki varstva za njih opravijo določena hišna opravila. Denimo posesajo, pomijejo posodo, obesijo perilo, skuhajo kosilo itd. Ponudnik varstva se s tem mora strinjati, hkrati pa to za starše pomeni višjo urno postavko, konec koncev mora ponudnik varstva dodatna opravila opravljati poleg varstva otrok.
Inštrukcije / pomoč pri domačih nalogah

Ponudnik varstva obvlada zgodovino ali matematiko? Če otrok potrebuje pomoč mu lahko ponudnik varstva pomaga pri reševanju domačih nalog.

Čuvanje hišnih ljubljenčkov

V Sloveniji ima vsako tretje gospodinjstvo hišnega ljubljenčka. Zaradi tega obstaja relativno velika verjetnost, da bo ponudnik varstva moral poskrbeti za hišnega ljubljenčka. Skrb za hišnega ljubljenčka je dodatno opravilo in posledično pomeni višjo urno postavko.

Ure varstva

Urna postavka za varstvo otrok se lahko razlikuje glede na čas v dnevu. Veliko staršev, varuškam, ki delajo tekom dneva plačajo več kakor tistim, ki delajo zgolj popoldne. Poleg tega je običajno, da varuške, ki delajo v nočnem času na uro zaslužijo nekoliko več.

Več otrok

Ali mora ponudnik varstva čuvati več otrok hkrati? To lahko zviša urno postavko. Urna postavka je višja zaradi večje odgovornosti, ki jo prevzame ponudnik in več dela.

Starost otrok(a)

So otroci še res majhni in potrebujejo veliko nadzora? Urna postavka pri ponudnikih varstva za mlajše otroke je višja kakor za starejše otroke, saj starejši otroci potrebujejo manj nadzora to pa pomeni, da ponudnik varstva ne dela tako zelo kakor pri mlajših otrocih.

Povprečna urna postavka širom sveta?

Veliko ponudnikov varstva se odloči za delo v tujini! To je lahko denimo delo ob študiju v tujini, delo kot au pair. Obstajajo tudi starši, ki potrebujejo varstvo v tujini, recimo ob selitvi ali potovanjih v tujini.

Na srečo lahko svoj Babysits račun uporabite v 38 različnih državah po svetu.

Po primerjanju urnih postavk v različnih državah vidimo, da je Slovenija nekj ena sredini. Znotraj Evrope so v Estoniji najnižje urne postavke (5,73), sledi pa ji Portugalska, kjer je povprečna urna postavka 5,86.

V katerih državah imajo najvišje urne postavke? Najvišje na seznamu so Švica, Danska in Avstralija. V Avstraliji, ponudnik varstva v povprečju računa 11,93 eur, na Danskem 13,01 eur in v Švici kar 15,89 eur.

Urne postavke se razlikujejo iz mesta v mesto in iz države v državo. Pomembno je, da se zavedamo, da so odvisne od standarda države. V Švici imajo denimo najvišje urne postavke za varstvo otrok, hkrati pa imajo tudi najvišje cene živil in drugih stvari ter storitev.

Vas zanima koliko povprečen ponudnik varstva računa v vaši državi? Oglejte si spodnjo infografiko.

Cena varstva otrok po svetu

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno