Pomoč pri domačih nalogah

Pomoč pri domačih nalogah

Avtor Babysits
2 min branja

Vsak starš se prej ali slej znajde v situaciji, ko svojemu otroku mora pomagati pri domačih nalogah. Otrokom včasih morajo pomagati tudi varuške. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako otroku pomagati pri domačih nalogi.

Izberite mirno in tiho okolje

Po navadi domačo nalogo delamo v spalnici, dnevni sobi ali v kuhinji. Pomembno se je izogniti motnjam kot so televizija, telefon, tablica itd. Otrok bo ostal zbran dlje časa, če boste nalogo delali nekje kjer teh motenj ni.

Določite čas

Določite točen čas, kdaj je potrebno narediti nalogo! To pomaga otroku, da si bolje organizira svoj čas. Po opravljeni nalogi boste, da se kvalitetno ukvarjajo z otrokom. Po opravljeni nalogi z otrokom uživajte in ga za to nagradite.

Vzemite si kratke pavze

Kratke pavze otroku omogočajo, da se sprostijo in posledično ostanejo zbrani dlje časa. Med menjavo predmetov si vzemite 10 do 15 minutno pavzo, med nalogami pa 1 do 2 minutne pavze (odvisno od zahtevnosti vaj).

Otroka ne obsojajte, če naredi napako

Tukaj ste, da otroku pomagate ne, da ga obsojate. Če ima otrok z nalogo težave mu jo poskusite razložiti na čim bolj zanimive načine. Včasih je potrebno otroku nalogo razložiti več krat (računske težave lahko pokažete z zabavnimi stvarmi ali sadjem). Tako lahko naloge bolje razumejo in se naučijo več!

Prilagodite se otroku

Vsak otrok ima svojo hitrost učenja. Najbolj pomembno je, da je otrok skoncentriran. Ni pomembno, če za nalogo porabite eno uro, dve ali pa celo popoldne, pomembno je, da otrok na koncu nalogo razume.

Otroka nagradite

Ko otrok konča nalogo ga pohvalite in v kolikor si to zasluži ga tudi nagradite! To pomaga otroka motivirati in mu daje samozavest.


Domača naloga ni najbolj priljubljena aktivnost otrok. Pomembno je, da jih pri reševanju nalog vzpodbujate, otroci pa se lahko od vas ogromno naučijo, zato svoje znanje pravilno uporabite!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno