Podnebne spremembe za otroke

Podnebne spremembe za otroke

Avtor Babysits
2 min branja

Vas je otrok kdaj vprašal zakaj plastenke gredo v drug koš? Ali zakaj nekateri ljudje ne jedo mesa? Ali morda zakaj junija zunaj sneži? Ali pa zakaj je pozimi zunaj toplo? Na ta vprašanja lahko odgovorite z enostavnimi ali z zapletenimi odgovori, odvisno v katero smer želite pogovor zapeljati. S pravimi odgovori lahko otroku pomagate sprejemati prave odločitve, ki bodo pomagale njim in naši zemlji.

Zakaj se moramo s svojim otrokom pogovarjati o podnebnih spremembah?

Zakaj je pomembno vedeti kaj pomeni "biti zelen" in kaj pomenijo podnebne spremembe? Te teme so zelo pomembne za vse zemljane in otroci se bodo prej ali slej srečali z njimi. Pogovori o zemlji in kako naša dejanja vplivajo nanjo so za otroke pomembni, da razumejo kaj se dogaja in lahko v teh pogovorih sodelujejo. Če boste varstvo okolja predstavili pravilno boste v otroku vzbudili neko potrebo po tem, da varuje okolje in, da skrbi zanj.

Kako se s svojim otrokom pogovoriti o podnebnih spremembah?

Večerja
Pogovor lahko začnete ob večerji. Ob večerji lahko otroka povprašate kaj ve o okolju in če ve, zakaj je okolje pomembno. Dobro jih je vprašati v čem zunaj uživajo in kaj bi pogrešali, če bi izginilo.

Na sprehodu
Pojdite na sprehod in se z otrokom pogovorite o tem kaj vidijo. Pogovarjajte se o pozitivnih, kakor tudi o negativnih stvareh. Vprašajte ga, če ve kaj sodi in kaj ne sodi v naravo. Otroka naučite zakaj je naravo treba pustiti nedotaknjeno. Razložite mu kaj smeti, olje in drugi odpadki povzročajo naravi in živalim.

Pogosto se pogovarjajte
S tem, ko se boste z otrokom pogovarjali večkrat mu boste lažje povedali zakaj je pomembno, da ostane narava čim bolj nedotaknjena. Otroka lahko vprašate ali bi raje sedel na čisti ali umazani plaži. S tem bo tudi začel razmišljati o tem kako naj bi narava izgledala. S tem mu lahko pomagate, razviti pravo spoštovanje do narave.

Naj otrok sam skrbi za okolje

Obstaja veliko načinov, kako lahko varstvo okolja za otroka naredite zabavno. Otroku, ki skrbi za okolje lahko izberete ime super junaka in tako povečate njegovo samozavest. Za vsako dobro stvarza zemljo, ki jo naredi ga lahko nagradite. Otroci radi počnejo stvari, ki osrečujejo starše in so hkrati zabavne!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno