Pravljice: 4 razlogi zakaj so pomembne

Pravljice: 4 razlogi zakaj so pomembne

Avtor Babysits
2 min branja

Starši dandanes (pre)pogosto pozabijo na branje pravljic. Ampak zakaj so pravljice tako pomembne za otroke?

Pravljice za lahko noč (ali dobro jutro) so v preteklosti bile velik del vsakdana pri marsikateri družini. Danes imamo na voljo veliko tehnologije in drugih pripomočkov, ki nam krajšajo prosti čas in otroci zvečer pogosto obsedijo pred televizijo ali računalnikom, pametnim telefonom.

Tukaj je še posebej pomembno, da se starši zavedajo pomembnosti pravljic za lahko noč.

Spodaj smo zbrali nekaj prednosti, ki jih prinaša redno branje z otrokom, razlogov za branje pravljic z otroci pa je še veliko več.

Pravljice za otroke

Pravljice pomagajo pri oblikovanju rutine

Pravljice za lahko noč so po dnevu “divjanja” zelo pomembne za otroke. Težko je pričakovati, da se bo otrok po aktivnem dnevu vlegel v posteljo in zaspal. Pravljice za lahko noč nam pomagajo, da se otrok umiri, prav tako znižujejo nivo stresa, dajejo pa nam tudi možnost, da se z otrokom bolj povežemo. Na ta način bo otrok po aktivnem dnevu lažje zaspal.

Pravljice izboljšujejo vez z otrokom

Branje pravljic med starši in otroki tvori posebno vez. Med branjem imajo otroci običajno ogromno vprašanj, kar pomeni, da se z otrokom lahko pogovarjate o stvareh, o katerih se drugače ne bi.

Pravljice izboljšujejo otrokov besedni zaklad

Ne malokrat se zgodi, da otroci med branjem določenih besed ne poznajo. To je odlična priložnost za starše, da svojim otrokom razložijo kaj določena beseda pomeni in jim tako pomagajo pri izboljšanju njihovega besednega zaklada.

Pravljice povečujejo otroško domišljijo

Branje pravljic povečuje otrokovo domišljijo. Med poslušanjem zgodbe in opazovanjem slik njihovi možgani prejmejo ogromno število informacij in novih idej.
Nasvet: Če želite videti kakšno domišljijo ima otrok mu lahko ponudite, da si sam izmisli konec zgodbe ali pa da napove razplet.


Ljubezen do branja je eno izmed najboljših daril, ki jih lahko podarite svojemu otroku. Dobro je, da otrokom zgodbe berete dokler se ne naučijo brati sami. Na ta način obstaja zelo velika verjetnost, da bodo ljubezen do branja prenesli tudi v svoja najstniška in kasneje odrasla leta.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno