Večerna rutina za otroke

Večerna rutina za otroke

Avtor Babysits
3 min branja

Nekateri otroci imajo velike težave s spanjem in se zvečer nikakor ne morejo pomiriti. Da bi vam pomagali pri uspavanju otrok smo za vas sestavili primer nočne rutine, ki lahko pomaga otroku zaspati. Spodnja rutina je sestavljena iz nasvetov staršev, ki uporabljajo našo platformo.

Čas za večerjo

Družinska večerja je super začetek večerne rutine. Ker prebava hrane traja nekaj časa ne priporočamo, da otroke uspavate takoj po večerji. Zato priporočamo, da večerno rutino začnete z večerjo. Veliko otrok ima kosilo v šoli ali pa v času kosila niso doma vsi člani družine. Skupna večerja je zato super rutina, ki jo lahko vpeljete v svojo družino.

Čas za pospravljanje

Medtem, ko pospravljate kuhinjo po večerji, lahko otroci pospravijo svoje sobe. Raziskave kažejo, da veliko bolje spimo v pospravljenem in urejenem okolju. Otrokom pomagajte s pospravljanjem tako, da določite mesto za vsako igračo. Pomagate si lahko z oznakami na škatlah ali razdelilniki predalov, tako bodo tudi lažje pospravljali brez, da bi bili poleg njih.

Čas za branje

Da bi otroku zvečer pomagali zaspati priporočamo, da na nek način sprostite njegovo odvečno energijo. To lahko storite na številne načine, za nas najbolje deluje skupno branje. Veliko otrok obožuje pravljice in se radi prepustijo vašemu pripovedovanju, ne glede na to, da tudi sami že znajo brati. Za veliko družin je del večerne rutine gledanje televizije, priporočamo, da otroka spremljate med in po gledanju televizije, če opazite, da je poln energije in, da se ne more pomiriti, vam večerno gledanje televizije odsvetujemo. V kolikor pa jih to pomori, s tem ni popolnoma nič narobe.

Načrtovanje naslednjega jutra

Načrtovanje jutra je lahko odlična aktivnost, ki jo lahko vpeljete v vašo večerno rutino. Tukaj si lahko otrok sam pripravi torbo in oblačila, ki jih bo oblekel naslednje jutro. Bodite pozorni kakšna oblačila si otrok izbere, seveda niso vsa primerna za v šolo, poleti mu najverjetneje ne boste dovolili v volnenih hlačah zapustiti hiše.
Druge predloge za jutranjo rutino lahko poiščete tukaj..

Priprava na spanje

Ta del največim družinam povzroča preglavice. Ko je čas, da se otrok obleče v pidžamo, se zaveda, da bo počasi moral v posteljo in takoj dobi ogromno energije. Če se je otrok pred časom najedel, po večerji pa je imel čas, da se je pomiril, je lahko ta del veliko enostavnejši. Dajte jim čas, da se pripravijo na spanje (umivanje zob, obraza…). Čas, ki ga otrok potrebuje, da se pripravi na spanje se lahko dnevno spreminja, priporočamo, da mu pustite toliko časa, kolikor ga potrebuje.

Spanje

Če ste uspešno oblikovali večerno rutino ta korak ne bi smel biti težava. Večerna pravljica ali poslušanje glasbe lahko vašemu otroku pomaga zaspati še hitreje. Če imate s tem še vedno težave, priporočamo, da si preberete ostale nasevete tukaj.


Pomembno je, da poiščete rutino, ki sede vam in vaši družini. Nekateri otroci se lahko pred televizijo popolnoma umirijo, medtem, ko drugi postanejo še bolj nemirni. Nekateri otroci radi poslušajo pravljice, nekateri ne. Nekateri radi poslušajo glasbo, drugi ne. Poglobite se in poiščite pravo rutino, ki bo delovala za vas in vašo družino.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno