Kako pomagati otroku zaspati

Kako pomagati otroku zaspati

Avtor Babysits
3 min branja

Veliko otrok ima težave s spanjem in, ker vemo kako težko je včasih otroka uspavati smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo v prihodnosti pomagali pri uspavanju otroka

Večerna rutina

Večerna rutina otroku daje občutek, da se mora pomiriti in iti v posteljo. Poskusite ponavljati večerne aktivnosti recimo umivanje obraza, umivanje zob in oblačenje pidžame vsak večer v istem zaporedju, da se otrok navadi. Nekaterim otrokom pomaga, da si sami pripravijo nahrbtnik za vrtec ali šolo, ali, da si pripravijo oblačila za naslednje jutro. Otroku pomagajte oblikovati rutino, mogoče želi prešteti svoje igrače ali se posloviti od hišnih ljubljenčkov in sestric ter bratcev, dovolite mu!

Brez poznih prigrizkov

Otrokove prehranske navade so zelo pomembne pri oblikovanju dobrih spalnih navad. Kadar otroci jedo dobijo veliko energije, to pa lahko naše možnosti za uspešno uspavanje zelo zmanjša. Poskusite večerjo načrtovati dovolj zgodaj, da ob času za spanje otrok nima največ energije in se bo lahko pomiril in zaspal. Enako je pri sladicah in prigrizkih. Prigrizke jim ponudite zgodaj, da se zvečer izognete energijskemu višku.

Izklopite vse naprave

Buljenje v zaslon tik pred spanjem ni dobro za otroke, prav tako pa to ni dobro za vas. Svetloba in spremembe na zaslonu zbudijo možgane, zato je za nas še toliko težje zaspati. Otrokom zmanjšate čas uporabe zaslonov, sploh zvečer.

Pred spanjem se igrajte

Pred spanjem je pomembno, da se znebimo odvečne energije. Povedali smo, da so zasloni pred spanjem slaba ideja, kaj še lahko pred spanjem sotrimo? Namesto, da gledamo televizijo je dobro početi nekaj kjer otroci lahko porabijo odvečno energijo. Igra je za to super rešitev saj otroka lahko zaposlimo in se hkrati znebimo odvečne energije. Prav tako pa je pomembno, da ne zaidemo predaleč v igro saj to lahko ponovno poveča možnost, da otrok ne bo mogel zaspati. Priporočamo umirjeno igro s časom za sprostitev. To lahko storite tako, da po igri skupaj preberete pravljico.

Spalnica naj bo temna in hladna

Temna spalnica s prijetnimi 19 stopinjami celzija je ena izmed najboljših stvari, ki jih lahko storimo, da otroku pomagamo zaspati. Priporočamo tudi, da je spalnica čista posteljnina pa sveža ter, da je v prostoru obilica svežega zraka. Pospravljanje sobe in sortiranje igrač sta lahko super dela večerne rutine.

Avdio knjiga lahko pomaga

Tudi, če ste pravljico že prebrali lahko avdio knjiga otroku pomaga zaspati. Dandanes lahko dobimo veliko število knjig tudi v avdio obliki. Priporočamo, da prebrskate in poiščete primerne knjige za vašega otroka. Če ne veste kje začeti z iskanjem avdio knjig priporočamo, da pogledate na Youtube kjer boste poleg knjig lahko poiskali tudi številne sezname predvajanj, ki so sestavljeni iz umirjenih skladb, ki vašemu otroku lahko pomagajo pri spanju.

Upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali zaspati. Ko otroci zaspijo se sprostite in si vzamite trenutek zase! Lahko noč.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno