Jutranji odhod

Jutranji odhod

Avtor Babysits
3 min branja

Vstajanje zjutraj je lahko velik izziv za vse. Jutranja rutina z otroki pa je še posebej težka, pripraviti moramo več stvari in več ljudi. Zaradi tega je to lahko zelo stresno tako za otroke kakor tudi za starše. Preberite nekaj nasvetov kako jutra narediti bolj prijetna.

Ne odlašajte; kar lahko storite danes, storite danes

Učinkovita jutranja rutina se prične s pravilno večerno rutino. Zvečer lahko pripravite ogromno stvari in tako svoja jutra naredite manj stresna. Zvečer lahko pripravite torbe in oblačila, prav tako lahko pripravite vse prigrizke. Tako boste prihranili dragocene minute zjutraj, ko se boste odpravljali od doma.

Nekaj dni bodite detektiv

Če želite izvedeti kje zjutraj porabite največ časa je najbolje, da nekaj dni podrobno spremljate svoja jutra. Morda ugotovite, da en otrok zjutraj potrebuje veliko več časa kot drugi, zato boste morda lahko vstali par minut prej in mu pri jutranji rutini pomagali. Prav tako lahko oblikujete urnik za jutranjo rutino, kdaj kdo uporablja kopalnico, kdaj je zajtrk itd.

Razdelite si opravke

Glede na starost otrok, jih lahko vključite v jutranjo rutino. Če so otroci starejši, lahko pomagajo s pripravo mize za zajtrk, pomagajo obleči mlajše brate in sestre, si pripravijo svoj sendvič za kosilo. Opravke razdelite pravično in enakomerno.

Skupaj bodite kreativni

Učenje skozi igro lahko uvedete v jutranjo rutino. Primer za malo inspiracije: S pomočjo otrok izdelajte ali natisnite različne simbole, ki prikazujejo različna opravila recimo obleci se, počesaj se, umij zobe. Sličice pritrdite na magnete in magnete postavite na površino (hladilnik, tabla..). Vsak član družine ima dve vrstici ena je za stvari, ki jih mora opraviti in ena je za že opravljene stvari. Zvečer se vse sličice postavijo v okence stvari, ki jih morajo opraviti tekom jutra pa se jih prestavlja v opravljene.

Zjutraj si vzemite nekaj minut zase

Ja, prav ste prebrali. Upamo, da vam bodo ti nasveti prihranili dovolj časa, da si boste lahko vzeli nekaj minut zase. Za veliko ljudi je ključnega pomena čas zase, da lahko imajo odličen dan. Morda imate pomemben sestanek in morate zaradi tega dvakrat preveriti svoje obleke ali kako ste naličeni. Morda otroci želijo končati igro una, ki so jo prekinili prejšnji večer zaradi časa za spanje. Teh nekaj minut lahko poskrbi za super jutro in še boljši dan.


Začnite z bolj učinkovito jutranjo rutino! Začnite z beleženjem jutranjih opravkov in časom, ki ga potrebujete za njih. Tako boste kasneje lahko jutra načrtovali in bodo jutra zaradi tega bolj produktivna. Če vseh nasvetov ne morete uvesti naenkrat priporočamo, da jih uvajate postopoma. Tako boste počasi a zagotovo izboljšali vašo jutranjo izkušnjo. Upamo, da boste s tem uspešni in vam želimo kar se da produktivna jutra!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno