Je vaš otrok ustrahovan?

Je vaš otrok ustrahovan?

Avtor Babysits
4 min branja

Dandanes smo vsi povezani s pametnimi telefoni. Zaradi tehnologije je ustrahovanje, še posebej ustrahovanje prek spleta postavlo veliko bolj pogosto, o temi pa se včasih težko pogovarjamo. Če se starši in varuške z ustrahovanjem ne znajo spopasti, lahko otrok utrpi trajne posledice. Zato smo pripravili ta članek v katerem bomo govorili o ustrahovanju in kako prepoznati, če je vaš otrok ustrahovan.

Pomembno je, da prepoznate vrsto ustrahovanja, ki ga je deležen vaš otrok:

  • **Ne-verbalno;
  • **verbalno.

Ne verbalno (fizično) ustrahovanje opazimo hitro, saj so prisotni udarci ali druge oblike fizičnega nasilja. Otrok ima pogosto modrice, ugrize, praske itd. To lahko na njem pusti trajne posledice, ne glede na to pa moramo z enako mero zaskrbljenosti obravnavati verbalno ustrahovanje. Verbalno in ne verbalno nasilje se med sabo razlikujeta, na otroku pa lahko pustita enake posledice, zato moramo biti pri spopadanju s to težavo še posebej previdni.

Kako se lotimo reševanja ustrahovanja

Koga lahko ustrahujejo?

Pogosto pri ustrahovanju ni vzorca. Veliko nasilnežev si izbere otroke, ki so tihi in sramežljivi, saj so le ti lažje tarče. Pogosto ustrahovanju in nasilju podležejo otroci, ki zaradi svojih interesov izstopajo ali pa otroci migrantov. Ne glede na to kako se vaš otrok razlikuje od ostalih otrok, to ni razlog, da ga drugi ustrahujejo!

Kakšni so znaki, da je vaš otrok ustrahovan?

Tukaj smo našteli nekaj znakov na katere morate biti pozorni. Zapomnite si, da seznam ni izčrpen in obstajajo tudi drugi načini na katere vam otroci govorijo, da se v njihovih življenjih nekaj dogaja.

Agresivno vedenje: Otroci, ki so ustrahovani so velikokrat jezni na svoje družinske člane, čeprav niso oni tisti, ki jih ustrahujejo. Če se otrok začne obnašati nasilno do svojih bratov ali sester je to še en znak več na katerega morate biti pozorni!

Osamljenost: Otroci, ki so žrtve nasilja se velikokrat zapirajo vase in prostega časa ne želijo preživeti v družbi ljudi. Velikokrat se tudi bojijo, da bodo ponovno postali žrtve nasilja, saj se nasilje lahko dogaja kjer in kadarkoli. Še en znak je to, da se izogibajo določenim mestom, ker se ne želijo vračati tja kjer se je nasilje v preteklosti že dogajalo.

Nenadne spremembe v obnašanju: Pojavijo se spremembe v učnem uspehu, otrok ima nenadne spremembe v počutju ali pa pogosto začne jokati brez razloga.

Kaj lahko storite, če je vaš otrok žrtev ustrahovanja?

Kot starš ste najprej verjetno jezni in žalostni, da je vaš otrok postal žrtev nasilja oziroma ustrahovanja. Priporočamo vam, da najprej izveste kje se je vse začelo in kaj se prav za prav dogaja.

  • Z otrokom se pogovorite: Pogovor med staršem in otrokom je izredno pomemben, še posebej v teh okoliščinah. Kadar imajo otroci občutek, da jih starši poslušajo se počutijo varno! Otroka ne obsojajte in mu ne govorite, da je storil narobe, ker se ni branil ipd. Prisluhnite jim in situacijo poskusite razumeti.

  • Ne spodbujajte uporabe nasilja: "Brani se" ali podobni stavki otroku ne bodo pomagali. Teh težav se nikoli ne rešuje z nasiljem.

  • Bodite potrpežljivi: Če je ustrahovanje blago je morda dobra ideja, da otrok za nekaj časa prezre osebo, ki ga ustrahuje. Morda se sliši pre lahko vendar je to dober pristop, saj se nekateri nasilneži ob prezrtosti naveličajo in z neželenim obnašanjem nehajo.

  • Tretje osebe: Če ugotovite, da je oblika nasilja zelo težka priporočamo, da vključite tretjo osebo. To ste lahko vi ali katerikoli drug odrasel. Poskusite ugotoviti kje se nasilje dogaja in vpletite osebo, ki je s tem območjem povezana (učitelj, trener itd). Povprašajte jih ali so opazili, da se nekaj dogaja in jih prosite, da se z otroki pogovorijo, ter skupaj poskusite poiskati rešitev.


Na žalost vam ne moremo podati enotne rešitve saj so vsi primeri nasilja med sabo različni, prav tako pa se med sabo razlikujejo tudi otroci. Priporočamo vam, da otroka opazujete, se z njim pogovarjate in v primeru, da opazite nasilje tudi posredujete.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno