Zaupati varuški

Zaupati varuški

Avtor Babysits
3 min branja

Ker vemo kako neprijetno je svojega otroka prvič pustiti v varstvu pri varuški smo vam pripravili nekaj nasvetov s katerimi bo prvi dan enostaven tako za vas, kakor tudi za vašega otroka.

Poiščite varuško, ki ji boste lahko zaupali

Ko uporabljate Babysits, priporočamo, da izbirate profile, ki imajo podrobne opise in fotografije (ali video) profila. Podrobni profili so veliko bolj zaupanja vredni. Priporočamo, da na profilu poiščete priporočila in mnenja ter izkušnje. Varuški postavite čim več vprašanj in jih tako nekoliko bolje spoznajte. Zapomnite si, da nikoli ni preveč vprašanj. Po prvem stiku prek Babysits platforme se z potencialno varuško lahko dogovorite za telefonski klic ali srečanje v živo, na javnem mestu, kjer jih lahko bolje spoznate.

Otroka pripravite na varstvo pri varuški

Priporočamo, da otroku poveste čimprej, da ste se odločili zaposliti varuško. Starši večkrat pozabijo, da otroci potrebujejo čas, da se pripravijo na prvo srečanje z varuško, prav tako kot čas potrebujejo starši! Otrok naj varuško spozna, preden ste dogovorjeni za prvo varstvo. Če bo otrok varuško spoznal prej je veliko bolj verjetno, da bo med varstvom sproščen. Otroku povejte kako super je imeti varuško in kako se bo z njo zabaval.

Varuško prosite, da začne zgodaj

Na dan dogovorjenega varstva, prosite varuško, da pride do vas 1 do 2 uri pred dogovorjenim terminom. S tem boste otroku pomagali, da se bo sprostil. Spodbujajte otroka, da se z varuško spozna, dokler ste v njuni bližini. Zavedajte se, da gradnja odnosa traja in, da odnosa kot takega ne morete izsiliti.
Pripravite navodila za nujne primere
Nesreče se ne zgodijo pogosto, pomembno pa je, da je varuška na njih pripravljena. Z varuško se pogovorite, kaj je potrebno storiti v nujnih primerih. Pripravite ji seznam številk in ji povejte v kateri situaciji mora uporabiti katero številko. Priporočamo, da na seznam dodate številko staršev ali drugih oseb, ki lahko situacijo rešijo, v primeru, da sami niste dosegljivi.

Poskrbite, da ima varuška vse informacije

Različne družine imajo različna pravila. Varuški povejte svoja pravila in jo obvestite o morebitnih posebnostih, ki jih vaša družina ima (dieta, bolezni itd.). Priporočamo, da se z varuško pogovorite tudi o uporabi prostorov in predmetov, tako bo varuško vedela kaj lahko uporablja in česa ne, s tem boste zmanjšali možnost zapletov. Varuški pokažite tudi kje imate spravljene stvari za otroka (oblačila, plenice, slinčke itd.). Obvestiti jo morate tudi o otrokovi rutini, pripravite ji otrokove najljubše igrače in vso potrebno hrano in pijačo. Z varuško se pogovorite o vaših pričakovanjih. Otroku mora biti jasno, da pravila ostanejo enaka ne glede na to, da je v varstvu pri varuški.

Iz hiše ne odidite po tihem

Ko zapuščate hišo se vedno poslovite od otroka. Če tega ne storite otroka lahko začne skrbeti kje ste in postane nemiren. Ko se poslavljate bodite nasmejani, bodite mirni in otroku razložite, da se boste kmalu vrnili in, da se bo v vmesnem času z varuško zelo zabaval.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno