Kako se izogniti bolezni

Kako se izogniti bolezni

Avtor Babysits
3 min branja

Vsako leto je sezona gripe in starši želijo na vse načine preprečiti, da bi njihovi otroci zboleli. Babysits želi skupnost ozaveščati in preprečiti, da bi varuške, starši ali otroci zboleli. To želimo doseči tako, da vam podajamo koristne nasvete, katerim lahko sledite, da zmanjšate možnost, da zbolite. Spodaj smo pripravili nekaj nasvetov, ki jih lahko vključite v svoje dnevne rutine.

S pomočjo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) (vir: WHO, 2019) vam želimo predstaviti nekaj nasvetov, ki bodo pomagali, da vaši otroci ostanejo zdravi.

1. Umivajte si roke

Vsi vemo kako pomembno je umivanje rok ampak, ali jih umivate pravilno?

how to wash your hands correctly

  • S toplo vodo navlažite roke.
  • Sezite po milu in roki drgnite eno ob drugo, da dobite lepo penico.
  • Nadaljujte tako, da milo nanesete na zadnjo stran dlani, ne pozabite na predele med prsti.
  • Prste postavite skupaj in jih s krožnimi gibi drgnite v dlan.
  • Ne pozabite na palca.
  • Roke si sperite in jih osušite z brisačko za enkratno uporabo ali čisto brisačo.
  • Roke si je potrebno pogosto umivati, posebno po opravljanju potrebe in pred hrano.

2. Robčki so naši prijatelji

Najboljši način, da preprečite širjenje bakterij in virusov je, da ustvarite prepreko kadar morate kihniti. Preden začnete kihati zgrabite robček in z njim pokrijte usta in nos. Pomembno je, da usta prekrijete tudi kadar kašljate. Na ta način zagotovite, da se drugi ne okužijo. Uporabljene robce odvržite v smetnjak. Če vaši otroci nimajo robčkov, jih naučite, da kihajo in kašljajo v rokav.

3. Ostanite doma

V časih kot so ti, je še posebej pomembno, da ostanemo doma. S tem preprečite, da bi zboleli ljudje v vaši bližini hkrati pa preprečite, da bi zboleli sami. Na naši spletni strani lahko poiščete številne zabavne aktivnosti, ki vam lahko pomagajo preprečiti dolgčas. Če ste dogovorjeni za termin varstva in se ne počutite dobro je pomembno, da družino o tem obvestite, saj le tako lahko svoje načrte spremenijo pravočasno. Nikoli ne izvajajte varstva kadar ste bolni.

4. Držite razdaljo

Priporočena razdalja med vami in drugimi osebami je vsaj en meter. Izogibajte se vsakemu stiku z bolnimi osebami. Če ste bolni vi, se prav tako morate izogibati stiku z drugimi. Pomislite katerih površin se dotikate in jih morda očistite ali razkužite. Če je v vaši bližini nekdo, ki je boln in kašlja, se prek tega širijo majhni delci, katere lahko inhalirate skozi usta ali nos in zaradi tega zbolite.

5. Ne dotikajte se ust, nosu in oči

V tem času je najbolj pomembno, da se z umazanimi rokami ne dotikate svojega obraza. Če vas srbi nekje na obrazu si predhodno umijte roke!

6. Shod bacilov

Odličen način, da otroku pokažete kako bacili potujejo. V razkužilo zmešajte majhno žličko bleščic. Majhno količino zmesi nanesite na vaše in otrokove roke. Dotaknite se temne površine ali črne majice in ga povprašajte, če vidi bleščice. Razložite jim, da ko kihajo v dlani in se z njimi dotikajo drugih površin, širijo bakterije. Otroci bodo to bolje razumeli po tem, ko bodo videli ta mali eksperiment.


Varuške, starši in otroci lahko sledijo tem nasvetom in se izognejo bolezni. Upamo, da vam bodo nasveti pomagali, da vi in vaša družina ostanete zdravi.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno