Telovadba za otroke: Joga

Telovadba za otroke: Joga

Avtor Babysits
3 min branja

Joga za otroke je odličen način, da svojega otroka vzpodbudite h telovadbi. Nadaljujte z branjem in odkrili boste imenitne joga vaje, ki jih bo vaš otrok z veseljem izvajal!

Življenja otrok postajajo vedno bolj statična in zaradi tega lahko otroci postanejo nemirni. Joga za otroke je odličen način, kako otroku pomagati pri koncentraciji in porabi odvečne energije.

Opomba: Joga za otroke in joga za odrasle se med sabo razlikujeta. Joga za otroke, otrokom predstavlja igro, kjer ni pravil, ki bi se jih morali držati.

Kakšne koristi ima joga za otroke?

Telovadba za otroke ima nedvomno koristi. Eden izmed načinov telovadb je vsekakor tudi joga za otroke, ki pripomore k razvoju kognitivnih sposobnosti. Pripravili smo seznam 7 najpomembnejših pozitivnih vplivov, ki jih ima joga za otroke:

Oblikovanje pravilne drže telesa: kolikokrat opazujete otroka, ko sedi v neprimerni poziciji? Ukrivljen hrbet pred mizo? Da bi se izognili bolečinam v hrbtu lahko začnete z izvajanjem joge, saj le-ta pripomore k pravilni drži telesa.

Razvoj samozavesti: otrok se mora naučiti imeti rad svoje telo, da lahko ima rad sam sebe.

Spoštovanje sebe, drugih in okolja: Joga za otroke ni zgolj fizična aktivnost temveč tudi psihična, kar pripomore k spoštovanju ne samo sebe temveč tudi okolja in ljudi okoli nas.

Razumevanje, kdaj se človek mora umiriti: Starejši kot smo, manj čassa si vzamemo zase. Joga za otroke bo pomagala vašemu otroku razumeti, da je čas zase zelo pomemben za zdravje.

Izražanje čustev: Zahvaljujoč tej aktivnosti bodo vaši otroci lažje izražali svoja čustva.

Zmanjšanje stresa in utesnjenosti: človek zelo hitro pade v stres ali se počuti utesnjenega (prav tako otroci). Joga je oblika meditacije, ki pripomore k reševanju dnevnih težav.
Pripomore k zmožnosti učenja: joga razvija otroško radovednost, vrlina, ki je lahko zelo koristna v otrokovem življenju.

Kakšne joga vaje so za otroke primerne?

Obstaja res veliko joga vaj (poznanih tudi kot asana), tukaj pa priporočamo naših 6 najljubših za začetnike: nekatere so zelo enostavne druge pa nekoliko bolj zahtevne, morda boste morali malo povaditi.

Joga za otroke, joga vaje

Drevo?: s stegnjenimi rokami, dvignite nogo in skrčite koleno.

Pes?: Roke in noge imate na podlagi in oblikujte trikotnik. Odličen način za pretegovanje hrbtenice.

Kobra?: začnite tako, da ležite na podlagi z obrazom obrnjenim navzdol in stegnjenimi rokami za hrbtom. Nato roke postavite pod ramena in jih stegnite.

Krava?: prekrižajte noge in roke položite skupaj za hrbtom. Prsa so odprta, gležnji, boki, stegna in ramena pa so napeta.

Lok ?: vležite se na podlago tako, da obraz gleda proti tlom. Primite se za gležnje in se pretegnite. Ta poza dobro vpliva na prebavila in zmanjša stres.

Truplo?: Vležite se na tla in vstopite v prostor popolnega umirjanje telesa in duše. Morda izgleda vaja zelo lahka vendar je potrebna maksimalna koncentracija.

Preizkusite te joga vaje s svojim otrokom in morda vsak teden dodajte novo! Na internetu boste z lahkoto poiskali nove enostavne poze, ki se jih lahko lotite z vašim otrokom.

Joga za otroke je odlična še posebej za utesnjene in nemirne otroke, ne glede na to pa priporočamo, da z otrokom redno telovadite, saj mu boste na ta način v veliko pomoč pri razvoju. Enostavno je, vse kar potrebujete je podlaga, tih prostor in nekaj umirjene glasbe. Skupaj z otrokom se lahko odklopite od ostalega sveta in se osredotočite samo nase.

Namaste!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno