Plasti zemlje: poučna aktivnost

Plasti zemlje: poučna aktivnost

Avtor Babysits
5 min branja

S to enostavno aktivnostjo bodo otroci lažje razumeli plasti zemlje. Projekt je enostaven, zabaven, naredite pa ga lahko iz sestavin, ki se skrivajo pri vas doma.

V videu si laho pogledate celoten postopek. Za več podrobnosti pa preberite prispevek.

Za začetek potrebujete:

Kolaž papir ali barvni karton (idealno: modro, zeleno, črno, rdeče, oranžno in rumeno)
Škarje
Pisalo
Šestilo (ali karkoli imate doma s čim lahko narišete kroge!)
Sponke za papir (lahko risalni žebljiček ampak bodite ZELO previdni!)

Prvi korak

Na črn papir narišite velik krog. Ta črn krog bo predstavljal skorjo zemlje. S svetlim pisalom označite krog.

poučna aktivnost za otrokey

Drugi korak

S šestilom na rdeč papir narišite malenkost manjši krog od tistega, ki ste ga narisali na črn papir. Nato lahko previdno izrežete ta krog. Rdeč krog bo predstavljal plašč zemlje. S pisalom na rdeč krog napišite plašč.

Plasti zemlje aktivnost za otroke

Tretji korak

S šestilom na oranžen papir narišite krog, ki je nekoliko manjši od plašča. ta oranžen krog bo predstavljal zemljino zunanje jedro. Previdno izrežite krog in ga označite.

Zunanje jedro, aktivnost za otroke

Četrti korak

S šestilom na rumeni papir narišite najmanjši krog in ga previdno izrežite. Rumen krog bo predstavljal notranje jedro zemlje. S pisalom označite krog.

Notranje jedro zemlje aktivnost za otroke

Peti korak

S prosto roko lahko narišete nekaj držav na zeleni papir. Če želite, da vaš izdelek izgleda bolj profesionalno, priporočamo, da uporabite šablono iz interneta, ki jo natisnete in obrišete. Ko ste končali z risanjem držav, le-te previdno izrežite.

plasti zemlje države

Šesti korak

Največji krog s šestilom narišite na moder papir in ga previdno izrežite. Ta krog bo predstavljal zemljo. Iz modrega kroga izrežite 90 stopinjski kot, nanj pa nalepite države, ki ste jih ustvarili v prejšnjem koraku.

Ustvarjanje z otroki zemeljske plasti

Sedmi korak

Kroge nanizajte enega za drugim (v tem vrstnem redu: ovoj, plašč, zunanje jedro, notranje jedro in Zemlja). Na koncu vse pritrdite s sponko oz risalnim žebljičkom. !
zemeljske plasti

Učna ura

Ko končate z izdelovanjem se z otrokom lahko pogovorite o tem, kaj vsaka plast predstavlja. Na ta način bodo otroci bolje razumeli povedano, saj bodo pred očmi imeli izdelek.

Skorja

Zemljina skorja je najtanjša od vseh njenih plasti in je sestavljena iz dveh delov: oceanske skorje in celinske skorje. Oceanska skoraja je tista skorja, ki leži pod oceanom, celinska skorja pa skorja, ki leži pod kopnim.

Ali ste vedeli, da oceanska skorja zavzema 71% zemeljske površine med tem, ko celinska skorja zavzema 29%? To pomeni, da je naš planet večinoma pokrit z vodo!

Zabavna dejstva za starejše otroke:

Oceansko skorjo sestavljajo sedimentne in bazaltne kamnine, medtem, ko celinsko skorjo sestavljajo magnatne, metamorfne in sedimentne kamnine.

Temperatura: 200 - 400 stopinj celzija

Globina: 8 km - 70 km

Plašč

Plašč je drugi sloj Zemlje in leži pod zemeljsko skorjo. Plašč je izredno težak! Če smo čisto natančni je tako težak, da predstavlja kar 85% celotne teže Zrmlje!

Zabavna dejstva za starejše otroke:

Plašč sestavljajo kamnine, ki vsebujejo silicij, železo, magnezij, aluminij, kisik in druge minerale.

Temperatura: 200 - 4000 stopinj celzija

Globina: 2900 km

Zunanje jedro

Ali ste vedeli, da je ta plast Zemlje tako vroča, da je povsem tekoča? Celo bolj vroča je od Sonca!

Zabavna dejstva za starejše otroke:

Zunanje jedro sestavljata staljeno železo in nikelj. Tok teh kovin v jedru, je razlog, da je zemlja magnetna! VAU!

Temperatura: 4400 - 6100 stopinj celzija

Globina: 2400 km

Notranje jedro

Notranje jetro leži točno v središču Zemlje. Je zelo vroča kroglica, ki je v glavnem narejena iz železa. Kljub temu, da je izredno vroče pa notranje jedro ni tekoče. Zakaj? Ker je pritisk zemlje tako močan, da preprečuje taljenje železa.

Zabavna dejstva za starejše otroke:

Notranje jedro sestavljata železo in nikelj. Zaradi oddaljenosti notranjega jedra Zemlje od zemeljskega površja se v njem najverjetneje skriva veliko stvari, ki jih še ne vemo!

Temperatura: 6000 stopinj celzija

Globina: 1250 km


Vam je ta poučna aktivnost bila všeč? Če ste ponudnik varstva, s tem projektom lahko polepšate dan otroku, ki ga čuvate. Radi bi videli vaše izdelke. Uporabite @babysitssi ali #babysitssi, da bomo izdelke lažje videli.

Ne pozabite pogledati drugih aktivnosti in ustvarjalnih projektov !

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno