Recikliranje za otroke

Recikliranje za otroke

Avtor Babysits
4 min branja

Okolje potrebuje vašo pomoč! Naš planet se počasi spreminja, mi pa moramo poskrbeti zanj! Otroci niso ravno navdušeni nad učenjem teorije, če želite izvedeti kako otroku na zabaven način predstavite recikliranje potem berite naprej.

Za začetek je pomembno razumeti kaj recikliranje pomeni. Recikliranje je postopek, ki odpadke spremeni v sveže materiale, stvari ali proizvode.

Kako reciklirati med dnevno rutino?

Vsi vemo, da obtajajo 4 glavne vrste ločevanja:

Papir
Plastika
Organski odpadki
Steklo

Obstajajo pa tudi drugi odpadki, recimo baterije ali pa oblačila. Vsi ostali odpadki gredo v mešane komunalne odpadke, tja spadajo vsi odpadki, ki se jih ne da reciklirati.

Zakaj je recikliranje pomembno za okolje?

Zmanjšuje izpustne pline;
Učinkovito izkorišča surovine (vodo in električno energijo denimo);
Zelo pomembno je za naše zdravje.

Recikliranje bi moralo biti del vsakdana, za vse. Zaradi tega, je še posebej pomembno, da v aktivnost vključimo naše otroke, saj če z učenjem in ozaveščanjem o naravi začnemo zgodaj, obstaja velika verjetnost, da bodo s tem početjem doprinašali naravi skozi svoje celotno življenje.

Kako torej reciklirati z otroki?

Končno ste prepričali otroka, da vam pomaga, še posebej znotraj hiše, niste pa čisto gotovi kako bi jih prepričali, da znanje uporabijo? Tukaj lahko najdete tri unikatne načine, kateri vam bodo pomagali doseči zastavljen cilj:

1. Pomagajte si z grafikami

Ločevanje odpadkov

Otrokom si je stvari lažje zapomniti v kolikor k besedam ali snovi dodajo neko asociacijo. S to grafiko bodo vaši otroci točno vedeli kateri odpadek gre v kater zabojnik. Uporabite to grafiko in po vsakem obroku skupaj odpadke zavrzite v prave zabojnike.

2. Podarite igrače

Še en način, s katerim lahko naučite otroka biti bolj odgovoren je ta, da ko igrač ne želi več imeti le-te podari. Otroci si vedno želijo novih igrač, ne zavedajo pa se, da ni dovolj prostora, da bi lahko obdržali tako stare, kakor tudi nove igrače.

Škatla z igračami

Normalno je, da se otroci prej kot slej naveličajo igrač, namesto, da jih zavrzete jih raje podarite nekomu, ki jih potrebuje. Pripravite si škatle, otrok pa vam naj pomaga! Razložite jim, da tega ne počnete zgolj zaradi odpadkov, ampak boste s tem poskrbeli, da bodo drugi otroci prav tako imeli krasno otroštvo!

3. Lotite se ustvarjanja

Če vam je za trajnost res mar, lahko stvari ponovno uporabite pa s tem ne mislimo na recikliranje. Naša najljubša stvar je rolica toaletnega papirja, katero lahko spremenimo v ogromno različnih stvari.

dva ustvarjalna projekta z rolicami toaletnega papirja

Ustvarjalni projekt 1: Dirkalni avto
Ste si želeli poustvariti dirkalne avte iz animiranega filma “Avti”? Sledite našim podrobnim navodilom in si doma ustvarite cel vozni park!

S tem ustvarjalnim projektom, lahko otroke naučite tudi o varnosti na cesti.

Ustvarjalni projekt 2: Ropotuljice
Mi verjamemo, da bi glasba morala biti del vsakdana nas vseh! Ampak kako bi glasbo vključili v življenja otrok? Z nekaj rolic toaletnega papirja, lahko denimo izdelate svoje ropotuljice!

To sta dva primera ustvarjalnih projektov, ki vam bosta pomagala razvijati otroško kreativnost, hkrati pa poskrbela za ogromno zabave!

Za več zabavnih idej priporočamo, da si ogledate ostale prispevke!


Otroke vključujte v svojo dnevno rutino, recikliranje pa naj postane navada. Aktivnosti ne bodo poskrbele zgolj, da se otroci ne bodo dolgočasili, skozi njih se bodo naučili tudi nekaj novega.

Nam je mar za okolje, upamo, da je vam tudi!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno