Zobna miška

Zobna miška

Avtor Babysits
2 min branja

Otroci po celem svetu dnevno izgubljajo svoje mlečne zobke. Zobna miška ima tako veliko dela. S tem prispevkom lahko otroku razložite kako zobna miška dela, hkrati pa jim lahko razložite zakaj zobke izgubijo.

Zakaj nam zobje izpadejo, ko smo otroci?

Začnimo na začetku! Ko se rodimo nimamo zob. Prosite starše, da vam pokažejo slike in se prepričajte, da niste imeli zob! Nekaj mesecev za tem, ko se rodite vam začnejo rasti zobje. Ti zobje pa ne bodo ostali večno!

Navadno otroci dobijo svoj prvi zob, ko so stari med 6 in 12 mesecev. Ti zobje so mlečni zobje. Nekaj let kasneje ti zobje izpadejo.
Zakaj?
To pomeni, da je čas za stalne zobe! Ti pa mlečne zobke potiskajo ven. Stalni zobje so močnejši in bolj obstojni. Če za njih skrbimo pravilno, bodo z nami vse življenje!

Ti novi, močni zobje, vam bodo pomagali jesti skozi celotno življenje. Ali ni to dolgo? Zaradi tega je tako pomembno, da za njih dobro poskrbimo.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako skrbeti za zobe.

umivanje zob

  • Zobe umivamo dvakrat dnevno z zobno krtačko in zobno pasto.
  • Izogibamo se sladkarijam.
  • Izogibamo se sladkim pijačam.
  • Nitkamo.
  • Redni zobozdravniški pregledi!

Kdaj pride po moj zobek?

Vsako noč ima veliko dela, zato ne more obiskati vseh otrok. To pomeni, da bo na miško morda potrebno počakati nekaj dni!

Brez strahu! Enkrat bo že prišla.

Kako lahko pozdraviš zobno miško?

Presenečenje vedno razveseli vsakgar! Lepo bi jo bilo presenetiti med tem, ko pobira tvoj zobek, kaj meniš?

Presenetite jo lahko tako, da izdelate nekaj lepega ali pa ji narišete krasno risbico. Darilo postavite pod vzglavnik, tako ga lahko pobere, kadar bo imela čas.

Zobna miška


Ko izpade zobek, si zobke umijte in pod vzglavnik postavite darilo ter bodite potrpežljivi. Kmalu vas bo prišla obiskati, morda pa jo lahko obiščete tudi v sanjah. Skrbite za svoje zobe, da bo vesela in ponosna na vas!

Če želite pogledati več naših aktivnosti in izobraževalnih materialov, ki se jih lahko lotite z otrokom doma, preglejte naše prispevke skupnosti .

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno