Eksperimenti za otroke

Eksperimenti za otroke

Avtor Babysits
4 min branja

Iščete zabavne in poučne eksperimente, ki se jih lahko lotite z otroki? Tile eksperimenti so hitri in enostavni, dodaten plus je to, da ko boste z njimi končali, za sabo ne boste pustili umazanih pultov in miz!

Otroke najlažje naučite novih stvari, kadar se pri tem zabavajo. Najboljši način za učenje je torej zabavno učenje in najboljši načini za zabavno učenje so eksperimenti. Pri teh treh eksperimentih smo uporabili živilsko barvo, odličen način, da otroka naučite o primarnih in sekundarnih barvah!
Preden izvedete eksperiment, najprej otroka povprašajte po svoji hipotezi, kaj meni, da s ebo zgodilo in zakaj. Svoje hipoteze lahko zapišejo na list papirja, ko z eksperimentom končate pa lahko primerjate hipoteze z rezultati.

Voda, ki hodi

eksperiment z vodo

Potrebujete:

Prozorne lončke enake velikosti (mi smo uporabili 7 plastičnih lončkov)
Živilsko barvo
Vodo
Papirnate brisačke

Koraki

Lončke postavite v vrsto. Dodate lahko tudi več ali manj lončkov, število lončkov mora biti liho.
Vodo nalijte v prvi, tretji, peti in sedmi lonček, ostali lončki naj bodo prazni. Bolj kot bodo lončki polni, boljši bo eksperiment.
Dodajte nekaj kapljic rdeče barve za živila v prvi in zadnji lonček.
Dodajte rumeno barvo v tretji lonček. Nasvet: Rdeča barva prevaga rumeno, zato priporočamo, da dodate več kapljic rumene barve, da bo barva bolj intenzivna.
V peti lonček dodajte modro barvo.
Tekočino v lončkih dobro premešajte.
6 papirnatih brisačk preložite dvakrat po daljšem robu.
Na robovih brisačke odrežite (tako boste pohitrili postopek eksperimenta!).
Brisačke postavite v lončke. Brisačke morajo biti postavljene tako, da je vsak konec v svojem lončku. Brisačke bodo služile kot most, ki bo vodi pomagal prečkati lončke.
Opazujte magijo! Eksperiment bo trajal vsaj 30 minut, vodo pa boste lahko videli prehajati že takoj za tem, ko boste v kozarčke namestili brisačke.

Znanost

Pri tem eksperimentu se lahko z otrokom pogovorite o tem kako voda potuje. Na enak način potuje voda po koreninah rastlin po rastlini. Voda se veže na vlakna in tako potuje v vse smeri.

Ognjemet v kozarcu

Ognjemet v kozarcu eksperiment za otroke

Potrebujete:

Steklen kozarec
Barvo za živila
Olje
Slamico
Toplo vodo

Koraki

Kozarec ¾ napolnite s toplo vodo.
V vodo dodajte olje (približno 4 velike žlice). Olje se bo ločilo od vode in na vrhu ustvarilo “pokrov”.
S slamico v olje dodajte nekaj kapljic barve (več barv, bolj bo zabavno).
Plast olja nežno premešajte s slamico.
Sedaj opazujte kako se začne ognjemet! Ko se barva pomiri, lahko ponovite 4. korak in ponovno opazujete eksplozijo barv.

Znanost

Ta eksperiment je namenjen gostoti tekočin. Enako kot trdne snovi imajo mokre snovi merljive gostote. Barve in voda imajo enako gostoto, olje pa ima drugačno, zaradi tega vidimo, da barva in voda ostajata na dnu kozarca medtem, ko olje ostane na vrhu.

Čarobno mleko

eksperiment za otroke

Potrebujete

Polnomastno mleko
Barvo za živila
Detergent za posodo
Krožnik ali plitko posodo
Izvijač ali vatirano palčko (opcijsko)

Koraki

V posodo zlijte približno 2 dcl mleka.
V mleko dodajte nekaj kapljic vsake barve za živila. Več kot boste dodali barv, boljši bo končni rezultat. Priporočamo, da uporabite primarne barve in opazujete kako se med sabo mešajo. Hkrati se lahko z otrokom pogovorite o primarnih barvah!
Sedaj pa k zabavnemu delu! Na sredino posode z mlekom, dodajte kapljico detergenta za posodo in opazujte kaj se dogaja.
Za še več zabave, priporočamo, da otroku date vatirano palčko ali izvijač tako bodo lahko barve in mleko premešali in opazovali kako se barve premikajo!

Znanost

Čeprav je mleko sestavljeno iz veliko vode, poleg nje vsebuje tudi vitamine, minerale, proteine in nekaj maščob. Maščobe in proteini so zelo občutljivi na spremembe, zato reagirajo in ustvarijo reakcijo, ki smo jo videli.

Enako kot druga olja, se mlečna maščoba ne raztaplja v vodi. *Ko v mleko dodamo detergent za posodo, ta razdre maščobne molekule v mleku**. S tem se ustvari efekt, ki smo ga videli v eksperimentu!

Upamo, da ste ob eksperimentih za otroke uživali! Če se odločite poskusite tudi sami, delite vaše rezultate in nas označite z uporabo @babysitssi, tako bomo lahko videli vaše različice. Za več idej za ustvarjanje z otroki od doma, preglejte naše druge prispevke!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno