Otroci radi berejo, kar jim je všeč

Otroci radi berejo, kar jim je všeč

Avtor Babysits
3 min branja

Vse več sodobnih raziskav potrjuje, da je branje izredno pomembno za razvoj otroka ter njegovo uspešnost v šoli in življenju. Še zlasti v digitalni dobi, ko so otroci na vsakem koraku izpostavljeni zaslonom.

Ne gre za to, da se lahko starši in stari starši pohvalimo, da imamo »načitanega« otroka. Z branjem otrok razvija številne spretnosti, zaradi katerih je dobesedno v prednosti pred vrstniki, ki ne berejo.

Britanska raziskava The Life Project, ki je spremljala več generacij iste družine, je razkrila, da je bil za zdravo, srečno in uspešno prihodnost otrok manj odločilen denimo finančni standard družine kot to, koliko so otroku starši v otroštvu brali – in koliko je pozneje bral sam.

Zakaj je branje tako pomembno?

Branje izboljšuje pozornost in koncentracijo; krepi zmožnosti pomnjenja in razvija logično sklepanje; izboljšuje sposobnost izražanja in bogati besedni zaklad; širi obzorja; krepi domišljijo, empatijo in ustvarjalnost; sprošča in izboljšuje razpoloženje, ob skupnem branju odraslega z otrokom se tkejo tople in trajne čustvene vezi med njima.

Kako naj spodbudim svojega otroka k branju?

Odličen odgovor na to je ponudila slavna pisateljica J. K. Rowling: »Če ne berete radi, najbrž pač še niste našli prave knjige.« Gre za to, da je bralsko kondicijo pri otroku treba razvijati od malega ter mu ponujati čim več raznolikega branja.
Zelo pomembno vlogo pri tem imajo poleg knjig tudi kakovostne revije za otroke. Ker so pisane, slikovite, vsebinsko raznolike in ravno prav »debele«, marsikaterega otroka pritegnejo prej kot knjiga.
Otrok revijo dobiva vsak mesec, zato razvija bralsko kondicijo. Odrasle spodbujajo k rednemu branju z mlajšim otrokom, starejšim otrokom pa omogočajo, da odkrijejo in razvijajo svoje interese.

Pr(a)va revija za predšolske malčke

Revija Cicido je namenjena predšolskim navihancem, ki v naročju staršev rastejo v bralce. Pravljice, zgodbe iz vsakdanjega življenja, pesmi, uganke, slikopisi … ponujajo užitek ob branju in so odlična podlaga za pogovor z otrokom. Otroka še posebej pritegnejo odlične ilustracije najboljših slovenskih ilustratorjev.

Naloge za spodbujanje samostojnosti ga igrivo pripravljajo na izzive v šoli, da bo prehod iz vrtca v šolo manj »dramatičen«. Z revijo Cicido torej berete, se pogovarjate, občudujete ilustracije, pojete, plešete, rešujete naloge, ustvarjate … in z bližino tkete neprecenljive vezi.

Za šolarje prvega triletja Ciciban

Legendarna revija Ciciban šolarje prvega triletja prijazno vabi v svet branja in pisanja. Ponuja privlačno kombinacijo raznolikega leposlovja za začetniške in že samostojne bralce, igrive naloge za samostojno reševanje ter iskrive poljudne vsebine o naravi, družbi, svetu okrog nas.

Cicibanu (in Cicidoju) je osemkrat na leto priložena tudi BREZPLAČNA revija za starše Pogled s prispevki slovenskih strokovnjakov z različnih področij in odgovori na najpogostejša vprašanja o starševstvu, vzgoji, družinskem življenju …

Enostavno naročilo

Naročniki revij revij Mladinske knjige ob naročilu prejmete lepa darila in še brezplačno kodo za celoleten dostop do vsebin na priljubljenem interaktivnem izobraževalnem portalu www.UCIMse.com: naročniki Cicidoja do nalog za predšolske otroke, naročniki Cicibana pa do nalog za razred in predmet po izbiri.

Ob naročilu posamezne revije prihranite do 20 %, pri naročilu kompleta revij (če imate več različno starih otrok) pa do 35 %. Na koncu pa še koristen namig: povprašajte o možnosti naročila revij v šoli in vrtcu – pri naročilu v šoli in vrtcu prihranite največ.

Avtorica: Flora Muhič

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno