Družinski kviz o psih

Družinski kviz o psih

Avtor Babysits
6 min branja

Katera pasma psa je prava za vašo družino? Zapleteno vprašanje, ki ne zajema zgolj enega odgovora, saj na odgovor vpliva veliko dejavnikov. Potrudili smo se, da bi vam pri odločitvi pomagali. Z reševanjem kviza boste izvedeli katera pasma je najbolj primerna za vas, prav tako pa boste lahko dobili nekoliko boljši vpogled v stvari na katere morate biti pozorni pri izbiri psa.

Rešite naš kviz in preverite katera pasma je prava za vašo družino, preberite tudi prispevek, ki govori o stvareh, na katere morate biti pozorni pri izbiri družinskega psa..

Koliko prostora imate oziroma v kakšni hiši živite?

(katera od spodnjih stvari najbolje opiše vaše stanovanje, hišo)

vrsta hiše

A - Veliki psi potrebujejo veliko prostora in mesto kjer lahko porabijo odvečno energijo, recimo vrt. To pa je težko, če živite v stanovanju. V takšnem primeru je morda bolje razmisliti o manjši pasmi. Če imate malenkost večje stanovanje in svoj prosti čas preživljate aktivno pa je veliko pasmo vseeno mogoče posvojiti, če živite v stanovanju.

B - Pasme srednje velikosti so lahko odlična izbira za ljudi, ki živijo v stanovanju. Medium-sized dogs could fit perfectly in your situation! Here, they have enough room to run and play. However, this isn’t to say that you can’t adopt a smaller or larger dog!

C - Wow! Grad, resno? Oglejte si velike pasme, pes bo imel na razpolago veliko prostora, prav tako pa vam lahko pomaga braniti vaš grad.

Imejte v mislih, da velikost vašega stanovanja ne pomeni nujno katero pasmo lahko posvojite, ne glede na to pa je za velike pse morda bolje imeti veliko stanovanje, hišo z vrtom.

Kaj menite o pasji dlaki?

tip dlake

A - Če vam ni mar za dlako, je izbire res ogromno! Če pa niste ravno privrženec dolgodlakih pasem je za vas prava izbira pes s kratko dlako. Psi s kratko dlako načeloma ne potrebujejo veliko obiskov pri pasjih frizerjih (krtačenje in striženje), prav tako pa boste najverjetneje porabili manj časa za sesanje pasje dlake.

B - Hmmm, pasja dlaka… Veliko pasem je hipo alergenskih! Kar pomeni, da jim dlaka izpada manj, to pa pomeni, da načeloma ne dražijo tistih, ki so alergični. To je morda odlična izbira za tiste, ki so alergični ali so alergični njihovi družinski člani.

C - TAKO JE PUHASTO! Če res obožujete dolgodlake pse, je najbolje, da z iskanjem začnete ravno tam, pri dolgodlakih psih. Na srečo obstaja veliko različnih psov z dolgo dlako, majhnih velikih, nekateri pa so tudi hipoalergenski.

Koliko energije imate?

energija

A - Če niste ravno nori na gibanje ali pa morda nimate toliko časa, je dobro razmisliti o pasmi, ki je manj aktivna.

B - Iščete prijatelja za sprehode ali tek, niste pa ravno pri volji, da bi s psom pretekli maraton? Prava odločitev za vas, bo pes, ki je srednje aktiven. To so pasme, ki potrebujejo gibanje vendar nimajo zelo, zelo energije.

C - Športnik? Iščete psa, ki bi lahko z vami planilaril, hodil v gore, tekel maratone in plaval? Za vas bo prava izbira delovna pasma. Te pasme so načeloma bolj aktivne in imajo veliko energije. Potrebujejo ogromno zaposlitev in treninga.


In? Kakšen je končni rezultat?

Majhni psi

Mops - AAA

Mopsi so zelo hvaležni za človeško družbo in izredno ljubeči do otrok. Obisko so prijetno pozdravljeni z mopsove strani.

Špic - AAB

Špic je primarno bil pes čuvaj, v zadnjem času postaja vedno bolj priljubljena pasma. Dobro se ujema z drugimi psi in obožuje človeško bližino. Špici so prijazni, zvesti in živahni.

Maltežan - AAC, ABA, ABB, ABC

Te male kepice so polne energije in izredno inteligentne. Maltežani so primerni tudi za alergike. Dobro se ujemajo tako z otroki kakor tudi z drugimi psi. Zaradi veliko energije, maltežani vedno ne želijo samo poležavati, vseeno pa obožujejo crkljanje na kavču z družino.

Bigl - BAC

Če imate radi vesele, pametne in športne pse, je bigl prava izbira. Zaradi njihove prijaznosti se dobro razumejo z otroki in drugimi psi.

Samojed - BCA / BCB / BCC

Samojedi so izredno naklonjeni ljudem in drugim živalim. Obožujejo otroke in preživljanje časa s svojo družino. Samojedi niso ravno znani po odvečni energiji.

Psi

Angleški koker španjel - BAC

Ta pasma odlično sede v družino. Pasma je izredno nežna in ljubeča, čas pa rada preživlja z družino. Ker je pasma primarno lovska pasma ima veliko energije, ki jo mora porabiti.

Labradoodle - BAB, BBA, BBB, BBC, CBA, CBB, CBC

Labradoodli so mešanci med labradorci in pudli. Pasma je hipo alergena in primerna za alergike. Poleg tega so ti psi primerni za družine. Pasma se pogosto uporablja za terapevtske pse za otroke s posebnimi potrebami.

Pudelj - BAB, BBA, BBB, BBC, BCA, BCB, BCC

Pudlji so inteligendi psi, ki so zelo družabni in hipo alergeni. Načeloma imajo radi ljudi in druge živali. Potrebujejo veliko izivov, da se ne dolgočasijo.

Dolgodlaki psi

Bokser - CAC

Bokserji so znani kot psi z veliko energije, prijazni do otrok in izredno zvesti. Izgled pasme včasih lahko prestraši ljudi. Bokserji se načeloma dobro ujemajo z drugimi psi.

Irski seter - CAA

Pes, ki je prijazen, vesel in obožuje druge živali je irski seter. Poleg tega so ti psi zelo nežni in pametni.

Angleški Bulldog - BAA

Angleški bulldogi so zelo močni in mišičasti. Naj vas to ne zavede. Če so psi dobro socializirani so zelo prijetni tako do otrok kakor tudi do drugih psov. Obožujejo igro.

družinski psi

Labradorec in zlati prinašalec - CAB

Ti psi so zelo primerni za družine. Zelo so prijazni do otrok in drugih živali. Obožujejo igro, hkrati pa imajo zelo veliko energije. Ti psi so primerni za lov kakor tudi kot psi vodiči in družinski psi.

Novofunlandec - CCA, CCB

Novofunlandci so pravi družinski psi. Ujemajo se tako z otroki kakor tudi z drugimi psi. Enako kot za bokserje velja za novofunlandce, včasih se jih ljudje vstrašijo.

Bernski planšar - CCC

Bernski planšarji so izredno čuteči in zvesti psi. Naklonjenost ne kažejo le do lastnika temveč tudi do otrok. Psi po izgledu pogosto prestrašijo druge ljudi. Potrebujejo tudi dovolj psihične in fizične aktivnosti.


Ne glede na to katero pasmo izberete je pomembno imeti v mislih, da vsak pes potrebuje ogromno fizične in psihične aktivnosti. Za fizično aktivnost lahko poskrbite na več načinov, recimo s tekom, igro, agility itd. Za psihično aktivnost pa lahko poskrbijo različne miselne igrače za pse. Prav tako je dober način za psihično zaposlitev psa uporaba nosu, recimo skrivanje priboljškov po stanovanju ali kartonasta škatla polna s priboljški in papirjem, na ta način bo pes za priboljške moral delati in se bo “zmatral”. Prav tako je pomembno pse dobro socializirati in vzgojiti, le na ta način boste poskrbeli, da bo pes res primeren za vašo družino!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno