Kaj naredi filme dobre ali slabe za otrokov razvoj

Kaj naredi filme dobre ali slabe za otrokov razvoj

Avtor Babysits, 11 min branja

S pomočjo strokovnjakov smo pripravili prispevek v katerem govorimo o vplivih (pozitivnih in negativnih), ki jih imajo filmi na otrokov razvoj in kako filmi lahko vplivajo na otrokovo dojemanje okolja.

Kar zadeva otroke in medije, je veliko govora o tem, koliko časa naši najmlajši lahko preživijo pred zasloni ter kakšne negativne vplive imajo mediji za otroke. Socialni mediji so pogosto izpostavljeni kakor težava, ne glede na to pa otroci ogromno časa pred zasloni preživijo tudi z gledanjem filmov in risank. Otroci navadno z gledanjem filmov začnejo zelo zgodaj.

Upoštevati pa moramo kakšen vpliv imajo filmi na otroke. Kako lahko filmi vplivajo na otrokov pogled na svet in kakšen vpliv imajo na otrokov razvoj?

Skupnosti smo želeli pomagati razumeti vpliv filmov na otrokov razvoj, zato smo poiskali strokovne raziskave in se za dodatno pomoč obrnili na strokovnjake s tega področja.

S klikom na napis si oglejte poglavje, ki vas najbolj zanima:

Are all kids movies appropriate for kids How do movies impact kids expert opinion How film can impact kids academic research Insights for kids movies


Ali so vsi (otroški) filmi primerni za otroke?

Morda mislite, “Zakaj je to pomembno, dokler otroku dovolim gledati samo animirane filme za otroke je vse vredu, kajne? Naprimer, vsi DIsneyevi filmi so primerni za otroke in se dotikajo pomembnih tematik v življenju!”

To vedno ne drži. Oglejte si primer 101 dalmatinec (animirani film iz leta 1961)

101 dalmatinec

via Tumblr

Odličen film, ki se lahko pohvali z 98% oceno kritikov na Rotten Tomatoes. Film govori o reševanju 15 mladičev dalmatincev, na koncu so rešeni vsi mladiči (in še dodatnih 86 mladičev)...

V filmu pa so manj vidne teme oziroma skrite teme, ki naredijo ta film nekoliko manj primeren za otroke. Otroku je denimo sociopatka, ki želi iz pasje kože narediti plašč, lahko zelo zastrašujoča

Poleg tega je v filmu tudi več posameznikov, ki kadijo ali pijejo alkohol. Čeprav Cruella ni ravno pozitiven lik, kadi dolgo cigareto, njeni privrženci pa pijejo vino. Poleg tega denimo Roger, glavni protagonist, ki je dober lik in otrokom vzor, v filmu zelo pogosto kadi pipo.

101 dalmatians smoking gif

via Giphy

Čeprav je kajenje bilo v 60-ih normalno - dan danes ima lahko to zelo slab vpliv na otroke.

Na drugi strani se film dotika pomembnih tem, ki imajo vsekakor pozitiven vpliv na otroke. Skozi film lahko denimo vidimo moč skupinskega dela.

Ampak kaj to prav zaprav pomeni? In kaj so potencialni pozitivni in/ali negativni vplivi, ki jih film lahko ima na otroke? Bo moj otrok gledal pse, ljudi in mladiče, ki delajo skupaj in si mislil; sodelovanje in skupinsko delo je nekaj dobrega in ključ do uspeha? ALI bodo videli veliko karakterjev kaditi in piti in si mislili… “hmmmm… kajenje in pitje alkohola je nekaj normalnega kar odrasli počnejo.”

Za več primerov filmov, ki imajo tako dobre kakor slabe lastnosti, si oglejte spodnji video.


Kako filmi vplivajo na otroke: mnenje strokovnjaka

Za ta del smo želeli stopiti v stik z najboljšimi na področju razvoja otrok in psihologije.

V stik smo stopili z Jennifer Harriger, doktorico razvojne psihologije, ki je pred tem pisala o temah povezanih z izgledom v otroških filmih. Dala nam je dober vpogled v to kako filmi vplivajo na otroke.

Kako lahko filmi vplivajo pozitivno in/ali negativno na otroke

Jennifer: Filmi otrokom pogosto nudijo okvir, iz katerega lahko razumejo svet okoli sebe. Pogosto so sporočila subtilna, vendar so tudi prodorna. Otroci se naučijo, da dobro zmaga nad slabim, kaj pomeni biti moški ali ženska, da so lepi ljudje običajno "dobri" in "prijazni" in da je nasilje pogosto "potrebno" za dosego cilja.

In kako bi rekli, da se vrsta vpliva filmov na otroke spreminja s starostjo?

Jennifer: Do 3. leta lahko otroci vpijajo sporočila iz medijev za odrasle. Dejansko je ena študija pokazala, da je velik odstotek otrok predšolske starosti izpostavljen filmom z PG-13 ali R oznako. Otroci se učijo iz medijev, njihova prepričanja in vrednote pa mediji deloma tudi oblikujejo. Mlajši otroci težje ločijo resničnost od fantazije in se pogosto trudijo razlikovati med filmi (programom) in oglasi.

Kakšna je razlika med dojemanjem filmov pri otrokih in odraslih?

Jennifer: Otroci težje razlikujejo realnost od fantazije poleg tega pa nimajo sposobnosti, ki so potrebne za kritično vrednotenje sporočil, ki jih preko medijev sprejemajo. Ampak, če smo iskreni, tudi odrasli imajo težave z kritičnim vrednotenjem sporočil.

Menite, da imajo filmi velik vpliv na otroke?

Jennifer: Vsekakor. Otroci se poistovetijo z liki, ki jih spremljajo na zaslonih; posebno s tistimi, za katere menijo, da so prikupni, samozavestni in uspešni. Menim, da bi se starši in drugi odrasli z otroki morali pogovarjati in jih naučiti kako kritično ocenijo sporočilo, ki ga prejmejo od filma. (Kako meniš, da se je lik A počutil, ko so ostali liki bili tako zlobni do njega? Ali tako izgleda večina ljudi?...)

Predtsavljajte si, da gledate dobro znan otroški film: Katere stvari imajo lahko vpliv na otrokov razvoj?

Jennifer: Osebno sem mnenja, da noben film ne bo imel bistvenega vpliva na otrokov razvoj. Menim pa, da imajo vpliv številna sporočila iz številnih medijev (vključno s filmi). Menim, da imajo filmi potencial, da oblikujejo otrokove poglede na spole, izgled, nasilje in uspeh.


Kako filmi vplivajo na otroke: raziskava

Da bi vam ponudili večji vpogled v temo otroci in vpliv filmov, smo se odločili, da intervjuju dodamo še pomembne informacije iz predhodnih raziskav. Kakor omenjeno že prej imajo filmi lahko velik vpliv na otroke. Spodaj si lahko ogledate pozitivne in negativne vplive (podkrepljeno z znanstveno raziskavo).

pozitivni in negativni učinki filmov za otroke

Za več podrobnosti kliknite na ustrezno povezavo.

Negativni učinki

Podrobnosti

Negativni učinki filmov na otroke

Filmi za malčke: Ali naj malčki gledajo TV? Gledanje televizije naj bi se odsvetovalo otrokom mlajšim od 48 mesecev. (AAP - Ameriška akademija za pediatrijo)

To temelji na številnih faktorjih:

Kaj so negativni učinki uporabe medijev Glede na starost otroka se negativni učinki uporabe medijev lahko spreminjajo. To se zgodi, ker so otroci različnih starosti, na različnih razvojnih stopnjah. (Vir: American Academy of Pediatrics)

Mlajši otroci, ki še niso imeli veliko časa za učenje in razvoj načeloma ne razumejo koncepta medijev in uporabe televizije. Mlajši otroci recimo pogosto ne razlikujejo med dogodki znotraj videa, filma.. In dogodki v resničnem življenu. (Viri: American Academy of Pediatrics), Television and Very Young Children)

Zaradi naštetega je pri mlajših otrokih medije zelo težko uporabljati kot orodje za učenje ali razvoj.

Obstajajo študije, ki so dokazale, da ima lahko gledanje filmov in televizije, negativen vpliv na razvoj jezika pri otrocih mlajših od dveh let. Ena izmed študij, je odkrila, da povečana uporaba televizije, negativno vpliva na razvoj govora pri otrokih. Na podlagi AAP, te študije in drugih je razvoj govora pri malčkih neposredno povezan s količino časa, ki jo starši porabijo za pogovarjanje z otrokom. Uporaba televizije v gospodinjstvu lahko tako vpliva na razvoj otroka preprosto zato, ker starši manj časa porabijo za pogovarjanje z otrokom. (Vir: American Academy of Pediatrics)

Negativni učinki na starejše otroke

Raziskovalci iz Univerze Yale, Nacionalnega inštituta za zdravje in California Pacific medicinskega centra so pregledali 173 kvantitativnih študij, ki so raziskovale povezavo med mediji in sedmimi zdravstvenimi izidi. Osredotočali so se na filme, televizijo in glasbo, 80% teh je pokazalo negativen vpliv medijev na otrokovo zdravje. (Vir: Media + Child and Adolescent Health: A Systematic Review)

Našli so močne dokaze, ki povezujejo medije z negativnimi zdravstvenimi stanji povezanimi z debelostjo in uporabo tobaka (več kot 80% med skoraj 100 raziskavami, je pokazalo povezavo med mediji in uporabo tobaka ali debelostjo.)

Druge študije, ki jih navaja AAP govorijo o povezavi med mediji in debelostjo, motnjami spanca, agresijo, težavami pri koncentraciji pri predšolskimi in šoloobveznimi otroki. (Vir: American Academy of Pediatrics)

Pozitivni učinki

Podrobnosti

Pozitivni učinki filmov na otroke

Do zdaj smo se osredotočali bolj na negativen vpliv filmov in medijev na otroke. Sedaj pa vam bomo razkrili tudi nekaj pozitivnih vplivov.

Ne glede na negativne učinke medijev in filmov, otroci od njih lahko tudi ogromno odnesejo, posebno s prilagojenimi strategijami. (Positive Psychology at the Movies for Children, Adolescents and Families Linda Rufer, M.D., F.A.A.P.)

Obstaja veliko načinov na katere imajo filmi lahko pozitiven vpliv na otroke: lahko so izobraževalni, pomagajo pri razvoju karakterja, pomagajo pa jim lahko tudi pri samozavesti...

V šolah se včasih nekateri filmi uporabljajo kakor gradivo. To se pogosteje kaže z uporabo zgodovinskega gradiva. (Vir: Positive Psychology at the Movies for Children, Adolescents and Families Linda Rufer, M.D., F.A.A.P.)

Poleg tega imajo filmi lahko tudi pozitiven vpliv na učenje jezikov. Glavna točka učenja jezika je proces komuniciranja. Skozi filme lahko učenci zaznajo veliko komunikacije in se tako hitreje naučijo določenega jezika. (Vir: Bridging the Gap Between Theory and Practice, The use of Films in Language Learning.)

Poleg naštetih imajo filmi tudi ogromno pozitivnih učinkov na psiho otrok.

Filmi vplivajo na učenje in obnašanje otrok. S poistovetenjem z likom v filmu se otroci naučijo sočutja, hkrati pa jim to dovoli, da doživijo dogajanje liku brez, posledic v realnem življenju. (Vir: Positive Psychology at the Movies for Children, Adolescents and Families Linda Rufer, M.D., F.A.A.P.)

Gledanje proaktivnega vedenja spodbuja željo po proaktivnem vedenju v posameznikih.

Študija Mares in Woodward je pokazala, da so prosocialni učinki celo večji od negativnih učinkov, ki jih izpostavljanje medijem lahko ima.


Zaključek in vpogled

Glede na starost otroka imajo filmi na njega lahko številne pozitivne kakor tudi negativne učinke. Jennifer je vse povzela v svojem zadnjem odgovoru.

“Osebno sem mnenja, da noben film ne bo imel bistvenega vpliva na otrokov razvoj. Menim pa, da imajo vpliv številna sporočila iz številnih medijev (vključno s filmi). Menim, da imajo filmi potencial, da oblikujejo otrokove poglede na spole, izgled, nasilje in uspeh.

Dober nasvet je dodala tudi z odgovorom.

“starši in drugi odrasli z otroki morali pogovarjati in jih naučiti kako kritično ocenijo sporočilo, ki ga prejmejo od filma. (Kako meniš, da se je lik A počutil, ko so ostali liki bili tako zlobni do njega? Ali tako izgleda večina ljudi?...)”

Priporočila AAP smo združili v spodnji infografiki

priporočila za otroke in medije

Pod črto, ne obstaja prav in narobe. Dobro pa je, da se z otrokom o filmih pogovarjate čim več. Z nasveti strokovnjakov smo zato, da bi vam pomagali ustvarili vodič za pogovor o filmih.

debata o filmih za otroke