Kako otroku razložiti Korona virus

Kako otroku razložiti Korona virus

Avtor Babysits
4 min branja

Kako otrokom razložimo stvari, ki so izven našega nadzora? Pri Babysitsu verjamemo, da lahko na otrokom prijazen način razložimo stvari kot so Korona virus in Covid-19. Če so vaši otroci dovolj stari, da razumejo kaj se dogaja so najverjetneje o virusu že slišali v šoli ali vrtcu. Zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da starši otrokom razložite trenutno situacijo na način, ki je njim razumljiv, brez, da bi jih prestrašili. Pripravili smo vam nekaj nasvetov:

Postavljajte jim vprašanja

Preden se lotite otroku razložiti trenutno situacijo in vpliv Korona virusa na naš svet, je pomembno, da izveste koliko o tem že vedo. Med otroci in še posebej na socialnih omrežjih je ogromno lažnih novic. Preverite kaj o trenutni situaciji že vedo, kaj so o tem povedali njihovi učitelji ali kakšna vprašanja imajo o virusu na splošno. Morda boste otroku morali razložiti tudi od kje Korona virus izvira. Pomembno je otrokom razložiti, da to ni pravi čas za ksenofobijo ali rasizem in zakaj je solidarnost v tem trenutku bolj pomembna kot kadar koli prej. Pomembno je tudi, da otrokom daste vedeti, da ste pripravljeni odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih imajo.

Razložite kaj je virus

Da bi otrokom povedali kako pomembna je osebna higiena in socialna razdalja je pomembno, da vedo kaj beseda virus sploh pomeni in kako se širi. Če boste razlage iskali prek spleta boste naleteli na dolge in strokovne izraze, ki so pogosto težko razumljivi, še posebej otrokom. Tukaj je lažja razlaga:

Virus je zelo, zelo majhen, neviden organizem, ki potuje med ljudmi prek zraka. Nekateri majhni organizmi so dobri in ljudem ne škodujejo, drugi pa so slabi in zaradi njih ljudje zbolimo. Korona virus je slab virus, ki povzroča, da ljudje zbolijo. Težava je, da virusi prehajajo iz enega človeka na drugega brez, da bi sami to opazili. Zaradi tega moramo biti zelo previdni in se truditi narediti vse, da zaščitimo sebe in ostale.

Vir: World Health Organisation (WHO)

Povejte jim, da so varni

Ko otroku razložite kaj virus je in kako lahko škoduje ljudem, je pomembno, da jim zagotovite, da so v svojem okolju varni. Razložite jim, da je Korona virus posebej škodljiv starejšim osebam in ljudem s kroničnimi boleznimi. S tem jim boste tudi lažje razložili zakaj trenutno ne morejo obiskati starih staršev in se srečati s svojimi prijatelji.

Razložite jim ukrepe

Veliko odraslih, še posebej pa otroci se s trenutno situacijo težko spopadajo. Priporočamo, da se ukrepov kot so ostajanje doma, kihanje v rokav, pogosto umivanje rok… loti in drži cela družina. Tudi, če ostajate doma, je pomembno, da otrokom razložite kaj so virusi in kako lahko preprečimo širjenje le-teh.

Enostaven poskus, ki ga je delila učiteljica Amanda Lorenzo iz Floride, lahko pokaže otrokom, kako umivanje rok z milom lahko odžene viruse od njihovih rok. Vse kar potrebujete je posoda z vodo, poper in malo mila.

Učinek umivanja rok

Pokažite jim alternative

Ne glede na trenutno stanje je pomembno, da ostanemo pozitivni. Priložnost lahko izkoristite tako, da otroku predstavite kaj vse lahko počnejo s sodobno tehnologijo. Poskusite lahko z video klicem starih staršev, spletnim joga tečajem za otroke ali pa morda
spletnimi inštrukcijami obstajajo številne možnosti, da s pomočjo interneta ostanemo povezani.

Obdržite dnevno rutino

Na koncu vam priporočamo, da obdržite dnevno rutino. Vstanite se zgodaj in enako pričakujte od otrok. Če so vaši otroci hodili v šolo imajo najverjetneje snov ali domačo nalogo, ki jo morajo predelati. Poskrbite za delovni prostor, kjer bo otrok imel na voljo vse nujne potrebščine kot so svinčnik, radirka, nalivno pero, listi, zvezki itd. Nujno je, da jim razložite, da trenutna situacija niso podaljšane počitnice ampak čas v katerem se moramo navaditi na nov način učenja doma.


Pomembno je, da presodite katere so nujne informacije za vašega otroka in kaj bi jih nenamerno prestrašilo. Trenutni časi so nad vse čudni, vendar verjamemo, da je to super priložnost, da se naučimo novih rutin. Ostanite pozitivni in se kot družina povežite. Če potrebujete nekaj nasvetov, kako preživeti čas doma vam priporočamo, da preberete naše ideje za DIY projekte, kakor tudi naše recepte za otroke.

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno