Kako se lotiti varstva otrok na daljavo

Kako se lotiti varstva otrok na daljavo

Avtor Babysits
5 min branja

Ste že slišali za varstvo otrok na daljavo? Želite v teh čudnih časih staršem in otrokom pomagati z varstvom otrok na daljavo? Tukaj je nekaj nasvetov, trikov in primerov iz vsakdanjega življenja supersitterjev in Babysits ekipe, ki so se prvič lotili varstva na daljavo.

Izkušnje inštruktorjev in varušk na daljavo

Pri Babysits smo se odločili, da bomo poskusili varstvo otrok na daljavo, da lahko vsem ponudnikom, ki se tega želijo lotiti damo nekaj koristnih nasvetov. Poleg tega smo nekaj supersitterjev prosili za deljenje svojih izkušenj. Vas zanimajo izkušnje ponudnikov? Tukaj je nekaj mnenj;

Deborah - “Od tete sem slišala, da se sestrična počuti osamljeno, ker ne more več videti svojih sošolcev in prijateljev. Da bi ji malo pomagala, sem se odločila, da jo pokličem. Za tem se mi je zdela odlična ideja, da ji preberem svojo najljubšo knjigo iz otroštva. Sestrična je zelo uživala, zato sva se dogovorili, da to ponavljava vsak teden!”

Julia - “Prvič sem poskusila varstvo otrok na daljavo, bolj natančno, pomoč pri domačih nalogah z Marie. Mislim, da je glavna prednost tega, da sem Marie zamotila med tem, ko so njeni starši delali od doma. S tem, ko sem bila digitalno poleg Marie sem ji olajšala reševanje domačih nalog, pa še svoje možgane sem prebudila.”

Elena - “Moja prva izkušnja varstva na daljavo je bila zelo prijetna. Z Victorio sva se naučili števila od 1-10 v angleškem jeziku. Ta vaja je bila zelo enostavna in z lahkoto sva jo izpeljali na daljavo. Edini problem, ki sva ga imeli je bil internet. Se že veselim naslednjega klica!”

Charlotte - “Ko sem prvič slišala za funkcijo varstva na daljavo na Babysits platformi sem se čudila kako bo to delovalo in kako je to sploh mogoče. Sedaj na daljavo čuvam Valentino med tem, ko se njeni starši posvečajo delu od doma. Zelo sva se zabavali, plesali sva in se lotili enega izmed projektov v rubriki ustvarjanje z otroki”

Joseph - “Moja izkušnja varstva na daljavo z Lizzy je bila zelo zabavna! Skupaj sva igrala klavir in poskušal sem ji pomagati pri učenju enostavnih melodij. Kazanje tipk je bilo nekoliko težje kot ponavadi, ampak z malo potrpljenja in spreminjanjem naklona kamere nama je uspelo!”

Nasveti za prvo varstvo otrok na daljavo

Prvi termin varstva pri družini je vedno vznemirljiv. Prvo varstvo otrok na daljavo pa je še posebej vznemirljivo. Vedno najprej spoznajte družino, starše in otroke - preko platforme za videoklice. V tem klicu se lahko bolje spoznate in se pogovorite o vseh odprtih vprašanjih kakor so čas dela, urna postavka. Pogovorite se o pričakovanjih in o vseh stvarih, ki vas zanimajo oziroma odgovorite na vsa vprašanja, ki zanimajo starše. Med prvim pogovorom se poskušajte povezati z otrokom in ga spoznajte, tako bo prvo varstvo otrok bolj prijetno!

Med prvim varstvom otrok na daljavo staršem priporočamo, da so v bližini, vsaj prvih nekaj minut. Ko je otroku lagodno in z ponudnikom varstva počne nekaj zanimivega lahko starši zapustijo prostor oziroma pustijo otroke same z ponudnikom varstva. Starši nikoli otroka ne smejo pustiti samega v hiši z ponudnikom varstva na daljavo!

Zabavna aktivnost, ki se jo lahko lotite med prvim varstvom otrok je, da z otrokom narišete svoje življenje. S tem se lahko bolje spoznate. Najprej naj začne ponudnik varstva, tako otroku lahko pokažete svoje življenje in jim podate primer. Govorite o sebi, svojih hobijih, kje živite, kakšne prijatelje imate. Med govorjenjem to tudi narišite in pokažite otroku. Ko končate je na vrsti otrok!

Nasveti za varstvo otrok na daljavo naših poskusnih zajčkov

Naši testni ponudniki varstva na daljavo so posebej za vas pripravili 8 posebnih nasvetov za prvo varstvo otrok na daljavo.

  • Nasvet 1: Starši vedno morajo biti v isti hiši ali sobi.

  • Nasvet 2: Pred začetkom vastva na daljavo, ne pozabite staršev povprašati po telefonskih številkah. Če se karkoli zgodi, internetna povezava ne deluje, otrok mora na stranišče itd. lahko pokličete starše in starši poskrbijo za otroka.

  • Nasvet 3: Zapomnite si, da bodo aktivnosti terjale nekoliko več truda in časa kot običajno. Posebno, ko jih nekaj učite, denimo igranje kitare ali jim pomagate pri reševanju domačih nalog. Vedno bodite potrpežljivi in ne pozabite vključiti nekaj več pavz.

  • Nasvet 4: Ko otroka učite igrati inštrument, se prepričajte, da je kamera usmerjena v vaše roke in ne v vaš obraz. S tem boste otroku pomagali pri učenju.

  • Nasvet 5: Varstvo otrok na daljavo ni primerno za zelo majhne otroke. Ko je otrok dovolj star, da lahko sam sedi, govori in se skoncentrira za več kot 30 minut, je pripravljen na varstvo otrok na daljavo. Če starši niso prepričani, da bi varstvo na daljavo za njih prišlo v poštev, priporočamo, da se varstva lotite poskusno tako, da so starši ves čas poleg otrok, nato se skupaj s starši odločite, če je varstvo na daljavo primerno za njihovega otroka.

  • Nasvet 6: Varstvo otrok na daljavo ni namenjeno varstvu čez celoten dan. Če se starš mora osredotočiti na svoje delo ali ima nujen sestanek je varstvo otrok na daljavo popolna rešitev. 1 do 3 ure varstva na daljavo je sprejemljivo, daljše časovno obdobje pa močno odsvetujemo. Z daljšimi časovnimi intervali lahko povečate možnost, da se otrok naveliča in z vami ne sodeluje več.

  • Nasvet 7: Pri varstvu uporabite računalnik namesto pametnega telefona, saj vam bo lažje.

  • Nasvet 8: Obstaja ogromno aktivnosti in projektov za ustvarjanje z otroki, ki se jih lahko lotite med varstvom na daljavo. Tukaj je nekaj nasvetov za aktivnosti med varstvom na daljavo; otroka naučite kako igrati inštrument, preberite jim knjigo, skupaj plešite in pojte, ustvarite nekaj enostavnih ustvarjalnih projektov, otroku pomagajte pri reševanju domačih nalog, naučite ga tujega jezika, pogovarjajte se z otrokom in z njim telovadite!


Vas varstvo otrok na daljavo zanima in se želite v njem poizkusiti? Pojdite na svoj profil in izberite “Dosegljiv/a na daljavo”. S tem boste omogočili, da vas bodo starši, ki iščejo varstvo otrok na daljavo lažje poiskali. Ne pozabite svoje izkušnje deliti z nami in s skupnostjo!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno