Kaj je varstvo otrok na daljavo

Kaj je varstvo otrok na daljavo

Avtor Babysits
4 min branja

V dani situaciji je priporočljivo, da se ne družimo in prosti čas preživljamo pretežno v hiši. Ne glede na to je varuška lahko super za vašo družino, čeprav ni mogoče, da so z vami osebno. Kako naj se ljudje obrnejo na varuško, če je druženje onemogočeno? Pozdravljamo vas v svet oddaljenega/virtualnega varstva!

Kaj je varstvo otrok na daljavo in zakaj je pomembno?

Kaj mislimo z varstvom na daljavo? Pomoč pri varstvu otrok, domačih nalogah itd na daljavo, z uporabo aplikacij za video klice kot so Skype ali Facetime. To lahko starši potrebujejo zaradi številnih razlogov. Morda so starši preobremenjeni ali nujno morajo opraviti pomemben sestanek za delo. Ne glede na to, nikoli ne priporočamo, da otroka pustite samega z virtualno varuško, saj je le-ta daleč stran in v primeru težav ne bo morala pravilno odreagirati!

Na kaj morate biti pozorni

Potrebno je, da se zavedate, da varuška na daljavo ni enaka varuški v resničnem življenju. Pri varstvu na daljavo, je varuška omejena na zmogljivosti kamere in interneta, z otrokom lahko izdeluje stvari ali opravlja domačo nalogo, ne more ga pa na primer objeti in potolažiti, nahraniti itd. Zaradi tega je nujno, da se starši tega zavedajo in otroka nikoli ne pustijo ne nadzorovanega z virtualno varuško!

Pomembno je tudi, da otroku pripravite okolje, manjši otroci morajo biti v sobi brez nevarnih predmetov. Varuška na daljavo ne more čuvati dojenčkov, saj ti potrebujejo stvari, ki jih na daljavo ne moremo zagotoviti.

Kaj počne virtualna varuška?

Ne glede na zgornje omejitve, lahko varuška na daljavo še vedno pripomore vaši družini. Otroke lahko zabavajo, jim pomagajo pri učenju ali domačih nalogah... Pripravili smo nekaj idej:

Ustvarjanje

Obstaja veliko "naredi si sam" projektov, ki jih lahko otroci in varuške izdelajo na daljavo prek video klica. Glede na starost otrok se lahko odločite za različne projekte. Razmislite o stvareh kot so risanje, barvanje ali pa origami. Starši lahko vnaprej pripravijo stvari za DIY projekte, da bodo varuške in otroci hitreje lahko začeli z ustvarjanjem. Za malo inspiracije poglejte na našo DIY stran!

Ko končate z ustvarjanjem, veliko izdelkov lahko služi kot odlična igrača! Izdelajte papirnato letalo (ali plastično iz recikliranih plastenk!) in ugotovite čigavo letalo leti dlje! Ali pa izdelajte in pobarvajte kartonaste živali in ustvarite svoj virtualni živalski vrt. Ustvarjanje je super, da otrok vklopi domišljijo - čeprav morda to delate na daljavo - obstaja pa tudi veliko drugih iger, ki se jih lahko igrate in zabavate otroke na daljavo.

Igranje iger

Ko pomislite na igre in virtualno, vam najprej verjetno na misel padejo video igre. Obstaja veliko iger, ki se jih varuške lahko igrajo z otroki med video klicem, ki niso video igre! Potrebujete nekaj idej?

  • Križci in krožci
  • Jaz vidim
  • Šarade
  • Kamen papir škarje
  • Naučite se ali si izmislite ples!

Skupaj lahko tudi pojete ali odigrate dele filmov, edina omejitev pri igranju na daljavo je vaša domišljija.

Branje

Ali obstaja kaj boljšega kot audio knjiga? Da, varuška, ki otrokom lahko bere na daljavo! Na ta način varuške lahko zabavajo otroke in jim pomagajo pri učenju. Otroci se pri tem bolj zabavajo saj lahko kadar koli postavijo vprašanje, se učijo novih besen in varuška jim lahko razloži stvari, če jih ne razumejo. Na ta način lahko otroka spodbudite k sodelovanju, lahko pa zgodbo tudi prilagodite in si izmislite svoj konec!

Inštrukcije

Še ena stvar pri kateri vam varuške na daljavo lahko pomagajo je z inštrukcijami. Na ta način lahko za njih poskrbijo, prav tako pa jim pomagajo pri učenju novih stvari. Tukaj lahko varuške otrokom pomagajo pri reševanju domačih nalog ali pa si izmislijo svoje naloge, da otroku na ta način pomagajo pri razumevanju snovi. Podobno kakor pri branju lahko na ta način pomaga otroku pri razvoju in znanju, ki ga premore.

Varuške, ki želijo staršem pomagati na daljavo, za vas smo pripravili nekaj korstnih nasvetov, priporočamo, da si preberete prispevek kako izvajati inštrukcije na daljavo..

Obstaja veliko varušk, ki v teh čudnih časih svoje storitve ponujajo prek spleta!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno