Filmi za otroke: najboljši filmi za otroke

Filmi za otroke: najboljši filmi za otroke

Avtor Babysits
10 min branja

Starše smo preko Instagrama prosili, da nam povedo težave s katerimi se srečujejo pri vzgoji. Na podlagi najpogostejših odgovorov smo napisali ta prispevek, da bi vam dali nekaj nasvetov za najboljše otroške filme, s katerimi si lahko pomagate pri vzgoji.

Filmi za otroke in kako pripomorejo razvoju vaših najmlajših.
S klikom na gumb boste preskočili na tisti odstavek, ki vas najbolj zanima, lahko pa preberete tudi celoten članek.

How to build confidence in kids

Body perception for kids

Kids friendships

Introvert child


Samozavest

How to build confidence in kids
42.31% vseh staršev je odgovorilo, da največ pozornosti posvečajo samozavesti

O samozavesti

Prav nič nas ni presenetilo, ko smo ugotovili, da starše najbolj zanima kako vzgojiti samozaveste otroke. Na to temo bi najverjetneje lahko napisali 10 različnih člankov, v tem pa se bomo osredotočili na filme, ki nas učijo, da se sprejemamo takšne kot smo. Med odraščanjem otroci doživijo veliko sprememb in izzivov, zaradi katerih jim je težko biti samozavestni. Poglejte kateri filmi za otroke vam bodo v pomoč, pri razvoju samozavesti vašega otroka.

 

Videno v...

Hermione Granger
Harry Potter (2001) -
via Giphy: Celoten film prikazuje pomembnost samozavesti, menimo pa, da Hermiona dobro prikazuje kaj pomeni zaupati vase. Čeprav jo sovrstniki ne marajo, je za njih vedno v bližini in pripravljena pomagati. Verjame vase, skozi film pa je moč opazovati kako jo sovrstniki začnejo ceniti prav zaradi tega kar je: zvesta, pogumna in zagnana.

Gunter from Sing
Sing (2016) - via Giphy: Sing govori o različnih likih, ki imajo eno skupno lastnost: to, da pojejo! Nekateri so bolj, drugi manj samozavestni. Dober primer je Meena, sramežljiv slon, ki ima ogromno treme. Zaradi prijateljev pa ji uspe zapeti čudovito pesem.

Ferdinand GIF
Ferdinand (2017) -via Giphy: Ferdinant, mlad bik, ki se od ostalih bikov razlikuje. Namesto, da bi se pretepal in bil agresiven, je nežen in se trudi poiskati svoje mesto na tem svetu. Ve kdo je, vendar se mora naučiti kako to sprejeti.

 


Kako vzgojiti samozavestne otroke

Eden izmed načinov, da vzgojite samozavestne otroke je, da jim predstavite aktivnosti, ki pomagajo pri razvoju samozavesti, se z njimi pogovarjate o tem, kaj na njih cenite in še bolj pomembno o tem, kaj na sebi cenijo sami. Spodbujajte jih, da vsak dan razmislijo in vam povedo tri komplimente zase.

Ko so otroci nekoliko starejši, je dobro, da se z njimi začnete pogovarjati o razvoju karakterja. Otroke je potrebno naučiti, da se sprijaznijo s stvarmi, ki jih ne morejo spremeniti.


Popačena samopodoba

Help kids with distorted body perception
49.14% staršev opaža popačeno samopodobo svojih otrok.

O samopodobi

Samopodoba je velik del odraščanja in je tesno povezana s tem kako se počutimo v lastni koži. Imeti dobro samopodobo pa ni odvisno le od tega, da se nam naše telo zdi lepo, temveč tudi od tega, da se v njem dobro počutimo. V puberteti se naša telesa zelo spreminjajo, za najstnike pa je to lahko zelo težko. Poglejmo si nekaj filmov, ki otrokom pomagajo pri razvoju samopodobe:

 

Videno v...

Olive Little Miss Sunshine
Little Miss Sunshine (2006) -
via Giphy: Čeprav film ni namenjen zgolj otrokom, je za nekoliko starejše otroke zelo primeren, saj govori o punci, ki ne ustreza tradicionalnemu okvirju lepote, vseeno pa vse očara s tem, ko je točno to, kar je.

Anne of the Green Gables
Anne of the Green Gables (2016): - via Giphy: Zgodba sledi Anni, ki jo posvoji družina, ki si je prvotno želela posvojiti fanta. Od samega začetka se Anne trudi družini pokazati, da si zasluži, da so jo posvojili in, da ne potrebujejo fanta. Film razbija tipične vloge spolov.

Mulan
Mulan (1998): - via Giphy: Mulan lahko otrokom pokaže, da jih njihov spol ne zaznamuje in, da lahko dosežejo vse kar si zadajo. Mulan se osvobodi pričakovanj, ki jih ima družba zanjo in sledi lastnim prepričanjem.

 


Kako vzgojiti otroke z dobro samopodobo

Čeprav se morda sliši narobe, je najboljši način, da vzgojite otroke z dobro samopodobo ta, da se z njimi o telesih pogovarjate čim manj. Namesto, da otroku poveste, da je lep/a, pohvalite njihova dejanja ali lastnosti, ki jih imajo.

Vedno je pomembno, da ste otroku dober vzor. Če vas bo otrok zalotil, kako neprestano kritizirate svoj izgled in telo, bo mislil, da je to normalno in bo to počel tudi sam. Povsem naravno in sprejemljivo je, če želite delati na svojem telesu, poembno pa je, da to počnete na zdrav način.


Prijateljstva in razmerja

![Kids friendships](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/si/prijateljstva.jpg{.image-center .image-md}
30% vseh staršev je dejalo, da se pri vzgoji najbolj osredotočajo na prijateljstva in razmerja

O prijateljstvu in razmerjih

Otroci se v mladosti morajo naučiti kako ohranjati prijateljstva. S tem se bodo naučili ceniti prijatelje in družino skozi celotno življenje. Prijatelji in vrstniki otroku predstavljajo pomemben del življenja, še posebej, ko otrok začne odraščati in postaja vedno bolj samostojen. Na srečo ej prijateljstvo zelo priljubljena tema v otroških filmih. Nekaj primerov:

 

Videno v...

Wilbur from Charlotte's Web
Charlotte’s Web (2006) -
via Giphy: Zgodba prašičke, ki mora zapustiti svojo družino in prijatelje. Ko začne spoznavati nove prijatelje, se nauči kaj pomeni pravo prijateljstvo. Film otroke nauči vrednost pravega prijateljstva.

Simba from The Lion King
The Lion King (1994) - via Giphy: Pravi klasik. Zgodba spremlja mladega leva na njegovi poti odraščanja. Film prikazuje pomen prijateljstva, hkrati pa pokaže, da niso vse družinske vezi zdrave. Krasen, čustven in film iz katerega se lahko ogromno naučimo.

Andy and Woody from Toy Story
Toy Story (1995) - via Giphy: Toy story je modern klasik, ki prikazuje kaj se zgodi, ko se prijateljstva skozi čas spremenijo. Kakor v resničnem življenju se v filmu pojavijo novi prijatelji, stari pa se bojijo, da bodo zamenjani. Nauk zgodbe je, da se prijateljstva ne izključujejo in, da smo lahko prijatelji z večimi osebami.

 


Kako vzgojiti otroke, ki cenijo prijateljstvo in razmerja

Če želimo, da imajo otroci dobre in močne prijateljske vezi v življenju je zelo pomembno, da imamo z njimi dobro razmerje, ko so še majhni! Moramo jim biti zgled, saj se tako naučijo kako pomembno je prijateljstvo. Podpirajte jih, jim prisluhnite, vprašajte jih kako so… Poleg tega, da ste otrokov starš, se potrudite biti njegov prijatelj.


Intro- vs. Ekstrovertirani

Introverted and extroverted children in Europe
Otroci iz Slovenije, Avstrije, Belgije, Nizozemske in Nemčije so bolj introvertirani, otroci iz Francije, Italije in Španije pa so bolj Ekstrovertirani.

O intro-ekstrovertiranosti

Čeprav je svet narejen za ekstrovertirane ljudi, se najprej moramo naučiti, da ne obstaja prav in narobe. Ne glede na to ali je vaš otrok introvertiran ali ekstroveriran, imajo sposobnosti, ki jih morda drugi nimajo in obstajajo sposobnosti, ki se jih od drugih lahko naučijo. Nekaj filmov, ki lahko introvertiranim otrokom pomagajo:

 

Videno v

Hiccup and Toothless from How to Train Your Dragon
How to Train Your Dragon (2010) -
via Giphy: Zgodba sledi fantu, ki si želi postati ubijalec zmajev, na koncu pa se z zmajem poprijatelji in zmaja začne trenirati. Fant ni kot običajen deček, je sramežljiv. Opazujemo kako najde svoje mesto v svetu.

Amélie
Amélie (2001) - via Giphy: Odličen film, ki prikazuje kakšno veselje lahko introvertirani ljudje prinašajo drugim in na koncu tudi sebi. Amélie začne svojo pot pomagati ostalim, zapostavlja pa lastno srečo. Čez nekaj časa opazi to in začne delati tudi na lastnem dobrem počutju.

Feelings from Inside Out
Inside Out (2015) - via Giphy: Modern klasik, ki govori o čustvih. Film razlaga, kaj se zgodi v možganih, ko začnejo delovati naša čustva.

 


Kako vzgajati intro vs. ekstrovertirane otroke

Najpomembneje je, da razberete kako vaš otrok deluje in kako jim najbolje pomagate. Včasih je težko otroka podpirati, še posebej takrat, ko ima lastnosti, ki se popolnoma razlikujejo od vaših. Če je vaš otrok introvertiran na to ne smete gledati kot slabost. Spoštujte njegov osebni prostor in ga ne silite v situacije, ki so mu neprijetne. Vir

Če je vaš otrok ekstrovertiran je enako pomembno, da ga podpirate. Dajte mu možnosti, da raziskuje svojo ekstrovertiranost, hkrati pa mu stojte ob strani. Prav tako se z otrokom pogovorite o varnosti in varnostnih ukrepih. Ekstrovertirani otroci nimajo težav s pogovorom, kar pa je včasih lahko težava. Pogovorite se o mejah in, da je dobro, da jih imamo.
Vir


Če bi radi prebrali strokovno mnenje vpliva filmov na otroke, v tem članku smo se pogovarjali z otroško psihologinjo.

Starševstvo je težko. Stopite korak nazaj in cenite to kar ste že dosegli zase in za svojo družino. Prav tako pa vedno imejte v mislih, da vsi včasih potrebujemo pomoč in, da s tem ni popolnoma nič narobe. Če ste v stiski in potrebujete pomoč, se obrnite na strokovnjaka!

Pridružite se skupnosti varušk!

Pridruži se brezplačno